Importam retete de succes. In Capitala s-a deschis cresa unde copiii invata din propriile greseli
Modelele care au avut succes in tarile europene au inceput sa fie importate si la noi. Danezii, de pilda, au deschis o cresa in Capitala, in parteneriat cu autoritatile romane si vor sa-i lase pe copii sa invete din propriile greseli.
Cei mici vor dormi afara, in ger si se pot catara oriunde doresc. In alta unitate scolara, copiii vor invata prin joc sa se disciplineze.
Intr-o cresa din Sectorul 1, copiii sunt educati dupa modelul danez, unul dintre cele mai apreciate din Europa. Desi au un orar stabilit, cei mici au impresia ca sunt liberi sa faca tot ce-si doresc. Doar asa, spun expertii danezi, vor invata sa se descurce in viata pe cont propriu.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Maria Coza, sef centru romano-danez: "Educatorii vegheaza intotdeauna la siguranta lor. E joaca la libera alegere, dar coordonata subtil, astfel incat sa nu resimta vreo constrangere".
Daca cel mic greseste sau plange, nu este pedepsit, asa cum se mai intampla in cresele traditionale, ci este ajutat ca data viitoare sa procedeze corect. Asa, copilul vede in educator un prieten.
Peter Moller Pedersen, director in cadrul Universitatii din Danemarca: "Vedem fiecare copil ca pe o persoana unica si trebuie sa decidem pentru fiecare in parte activitatile pedagogice care i se potrivesc".
Dupa modelul danez, daca parintii vor fi de acord, copiii ar putea sa doarma afara, in carucioare, intr-un asternut de puf, chiar si iarna, atunci cand sunt temperaturi sub zero grade Celsius.
Astfel, spun expertii danezi, cei mici se vor trezi energici si vor creste mai sanatosi. Cei care vor sa-si duca juniorii la cresa romano-daneza trebuie sa achite 11 lei pe zi, adica banii pentru hrana. Familiile cu venituri reduse vor fi scutite de plata.
In alta cresa, copiii invata prin joc sa se imbrace singuri.
Aceasta unitate adopta tehnica doctorului in psihiatrie Maria Montessori, prin care cel mic invata facand, nu gandind. Copiii sunt ajutati sa descopere lumea si sa se autodisciplineze prin joc. Ei ajuta la gatit, la curatenie si isi pun singuri jucariile la locul lor. Nu pentru ca sunt obligati, ci pentru ca asa simt sa faca.
Cristina Preda, directorul gradinitei: "Marea problema a adultilor: nu se pot abtine la a face observatii, sugestii si interventii. Ori, atunci copilul este inhibat. Sa-i lasam sa faca singuri. Acesta este unul dintre mottourile lui Monstessori: ajuta-ma sa fac singur!".
In Romania sunt aproximativ 400 de crese, din care trei sferturi de stat.