Ii ajuta la teme si le ofera afectiune, pentru a nu se simti singuri. Lectia de viata data de "bunicii de imprumut"
Ajunsi la varsta la care ar putea sa stea linistiti, zeci de voluntari seniori prefera sa joace rolul unor bunici de imprumut, pentru copii necajiti din familii dezorganizate.
Varstnicii ii ajuta sa isi faca lectiile, dar mai important decat atat, le sunt aproape cu vorbe bune, ca sa nu se simta singuri de sarbatori.
Catalina are 7 ani iar de cateva luni merge la centrul de zi din Alba Iulia ca sa isi faca temele. Fetita care provine dintr-o familie sarmana s-a atasat de doamna Mihaela.
Catalina: "Sunt ca niste bunici si ma ajuta mereu de cate ori vin la centru, la teme, sa scriu, sa citesc, sa scriu literele."
Femeia ii trateaza pe cei mici ca pe nepotii ei. Le daruieste turta dulce, bomboane si ii strange la piept cu mare drag. Cand nu ii vede le duce dorul.
Mihaela Stezar, voluntar: "Imi plac mult copiii si plec de aici multumita ca fac un lucru bun si ii vad si pe ei multumiti."
Timp de 42 de ani doamna Maria a fost dascal pentru mii de elevi. Acum are 70 de ani si ar putea sa stea linistita acasa, insa nu o lasa inima cand stie ca niste fetite si baieti au nevoie de ajutorul ei.
Maria Lazurca, voluntara: "Am simtit asta din suflet ca trebuie ajutati si copiii care sunt necajiti ca parintii nu au posibilitate sa le dea ore sau sa se ocupe mai mult de ei."
Nu este singura voluntara.
Doina Dades, voluntara: "Legaturi sufletesti, ei tin la noi si noi tinem la ei, ne intampina cu drag. Bunici si nepoti, acest soi de relatie este intre acesti copii si noi."
Sotii Turcu isi petrec timpul liber alaturi de copiii unui centru de zi din Mures.
Copil: "Am invatat lectiile, am facut temele ajutat de doamna Marioara."
In aceste locuri copiii primesc pe langa atentia bunicilor de impurmut si cate o masa calda zilnic.