Iepurii au bagat spaima in fermerii aradeni si au provocat pagube de mii de euro. Culturile distruse de "rapacele rozatoare"
Invazie de iepuri, intr-o localitate din judetul Arad. Oamenii se plang ca sute de hectare de floarea soarelui au fost distruse de urecheati.
Dupa "primul atac", au insamantat din nou terenurile, dar iepurii au mancat din nou plantele dulci si bogate in vitamine. In plus, spre disperarea satenilor, animalele nu pot fi impuscate, pentru ca in aceasta perioada vanatoarea la iepuri este interzisa.
Simpaticii urecheati nu sunt prea iubiti, in aceasta perioada, in zona orasului Pecica, unde fermierii au insamantat cu grau porumb si floarea soarelui, sute de hectare. Prima data, la inceputul lui aprilie, firele verzi abia iesite din pamant au fost repede inghitite de iepuri.
Fermier: "Acestea sunt plantele care au fost roase de catre iepuri. Aici se poate vedea ca iepurii au ros."
Fermier: "Mananca inclusiv cultura de grau. Uitati, asa arata un spic de grau consumat de acesti rapace rozatori."
De voie, de nevoie, agricultorii au insamantat din nou, crezand ca animalele nu se vor mai intoarce dar iepurii au dat din nou atacul. Iar pierderile, sustin oamenii, sunt de ordinul zecilor de mii de euro.
Arpad Borsos, fermier: "Din 125 de hectare cat am avut, 51 au fost compromise in totalitate, astfel ca a trebuit sa reinsamantez cu porumb, ceea ce costa foarte mult. Nu este posibil am o paguba de 7-8000 de euro pe care nu o pot recupera. Aici nu putem face nimic, pentru ca daca le dam otrava tot noi suntem vinovati."
Catalin Lechin, fermier: "Nu s-a intamplat niciodata sa faca asa dezastru iepurii pe camp, deci cultura a fost compromisa total."
Fermierii spun ca iepurii s-au inmultit din cauza vanatorilor, care nu au intervenit la timp.
Dorin Zoris, fermier: "Cei de la vanatoare nu si-au facut datoria, pentru ca ei au obligatia sa mentina un efectiv care sa nu produca pagube in agricultura. Distrugerile sunt intre 30 si 50 la suta."
In schimb, vanatorii sustin ca au un motiv foarte serios sa nu impuste iepurii. Le interzice legea in aceasta perioada.
Mircea Deme, director AGVPS Arad: "Cum pe fondul de vanatoare Pecica ar fi 1000 de iepuri, vanatorii beneficiaza intr-un sezon legal, in noiembrie, decembrie, ianuarie, cand avem dreptul sa vanam. Daca situatia se va mentine, atunci vom lua toate masurile, fie vom face vanatoare intensiva, fie cu prinsul cu plasa."
Localnicii spun ca singura speranta ar fi vulpile din zona, care se hranesc cu iepuri, atunci cand, mai rar, reusesc sa ii prinda pe urecheatii iuti de picior. Insa, culmea ironiei, chiar in aceasta perioada, cand ar fi nevoie de ele, se deschide sezonul de vanatoare la vulpi.
Sursa: Pro TV
Etichete: arad, camp, culturi, iepuri, floarea soarelui,
Dată publicare:
21-05-2016 17:36