1.000 de lire pentru refacerea danturii unui iepure. "In jur de 80% din iepurii cumparati cadou de Paste sunt abandonati"


Ultimul update: Joi 31 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 28 Martie 2016 08:41
Categorie: Stiri Sociale

Desi sunt adorabili, iepurii nu trebuie sa reprezinte un cadou comod si ieftin pentru cineva drag de Paste. Este mesajul unei campanii demarate in Marea Britanie, in preajma sarbatorilor pascale.

Asta in conditiile in care cei mai multi dintre urecheatii oferiti in dar sfarsesc abandonati in adaposturi, adesea intr-o stare deplorabila.

Soufle a fost abandonat in urma cu trei ani la adapostul pentru iepuri din Royston. Suferea de obezitate morbida, iar dintii ii crescusera necontrolat. O mie de lire sterline a costat interventia pentru a i se reface dantura. Cazurile de acest fel s-au tot inmultit in ultimii ani, iar asociatiile caritabile nu mai fac fata costurilor.

Caroline Collings, medic veterinar: "Toby este cel mai bun exemplu de animal apreciat doar pentru ca este simpatic, ca arata ca o jucarie. Dar un iepure are sentimente. Este sensibil. Acum, de pilda, nu mai vea sa stea la mine in poala. Vrea sa se duca la joaca."

Aproape 70 de mii de iepuri au ajuns numai anul trecut in adaposturi, in multe cazuri cu grave probleme de sanatate. Iar cifrele nu includ si iepurii abandonati la cabinete veterinare, pentru a fi eutanasiati.

Emma Birchley, corespondent Sky News: "In jur de 80% din iepurii cumparati cadou de Paste sunt fie abandonati, fie neglijati si ajung sa moara in mai putin de un an. In cele mai multe cazuri, stapanul isi pierde interesul pentru animalul primit. Acesta este motivul pentru care militantii pentru protectia animalelor le cer proprietarilor de pet-shopuri sa sisteze vanzarea de iepuri in perioada sarbatorilor pascale."

Mai multe magazine au acceptat deja sa faca asta. Mai greu va fi, spun activistii, sa ii invete pe oameni ca un iepure implica, la fel ca orice alt animal de companie, si responsabilitati.

Lisa Whitty, activista pentru protectie animalelor: "Iepurii care ajung intr-un centru pentru animale sunt cei norocosi. Ghinionistii sunt cei uitati in vreo magazie prin fundul gradinii."

Un iepure traieste intre 10 si 12 ani. Asa ca, pentru cei care se plictisesc repede, un dar mai nimerit ar fi un iepure din plus sau unul din ciocolata, insista cei care militeaza pentru protectia acestor creaturi blande.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO