Guvernul vrea unele sporuri exterminate! Sindicatele trag cu dintii de ele

06-03-2009 00:00


Intr-o perioada in care companiile private dau afara pe capete, iar angajatii ramasi accepta lefuri micsorate ca sa nu isi piarda painea, sindicatele trag cu dintii de zecile de sporuri de care beneficiaza bugetarii.

Vineri a avut loc o prima runda de negocieri, pe aceasta tema. Nu s-a ajuns oficial la nici o concluzie, insa, protestatarii nu vor sa renunte la sporul de merit, cel de antena, si la fondul de premiere.

Eu cred ca vom avea parte de cea mai mare greva a bugetarilor din decursul timpului.
Sebastian Oprescu, presedinte SNFP
Nu-i de mirare ca sindicatele nu vor sa renunte la sporuri. Potrivit unui raport al bancii mondiale, exista domenii unde sporurile si primele reprezinta peste 50% din veniturile unui angajat la stat.

De exemplu, in armata salariul de baza inseamna doar 42% din totalul veniturilor, iar in randul fortelor de ordine sporurile si primele reprezinta 55% din venituri.

Potrivit unui document obitnut de ProTV in sistemul bugetar exista aproape 100 de sporuri si de prime. 

Functionarii publici beneficiaza de opt sporuri printre care cel pentru ore suplimentare, care poate ajunge la 100% din salariul de baza.

Si parlamentarii beneficiaza de acelasi spor pentru ore suplimentare , la care se mai adauga inca cinci printre care si cel pentru activitatea desfasurata pe timp de noapte si cel pentru conditii grele de munca.

Personalul contractual din domeniul bugetar are parte de zece  sporuri.

Iar in educatie se dau 11 sporuri printre care si indemnizatia primita de presedintii comsiilor de bacalaureat ce poate ajunge pana la 100% din salariul de baza.

Ministerul Muncii va decide pana pe 15 martie ce sporuri pica si ce sporuri raman.

VIDEO PROTVPLUS.RO