Guvernul promite salarii mai mari in Educatie pentru a evita greva profesorilor de pe 1 iunie. Cum arata, in cifre, marirea
Guvernul le ofera bani in plus bugetarilor din Educatie, incercand sa-i convinga astfel sa renunte la greva. Lefurile ar creste insa abia din luna august, anul viitor, cu 10 la suta, in cazul debutantilor si cu 5 la suta, pentru profesorii cu vechime.
Majorarile sunt nesemnificative si vin prea tarziu, spun sindicalistii, care atrag atentia ca vor fi si angajati care nu vor beneficia de nici o crestere.
Adrian Enache este profesor de matematica la Colegiul National "Nicolae Iorga" din Capitala de mai bine de 20 de ani. Din august, anul viitor, ar urma sa castige, potrivit noii grile de salarizare, 2.948 de lei, cu doar 50 de lei mai mult ca acum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adrian Enache, profesor de matematica: "Noi incercam sa facem o smecherie tipic romaneasca. Sa obtinem rezultate fara bani. Nu se poate. Cat timp nu sunt investitii, nu va asteptati la rezultate bune."
Potrivit noii ordonante, profesorii cu gradul didactic I si o vechime de peste 40 de ani vor avea un salariu de baza de 3.662 de lei. Iar directorii de unitati de invatamant preuniversitar - 5.945 de lei.
Profesorii debutanti, cu studii superioare de lunga durata, adica cei care au si masterat, vor primi la incadrare 1.749 de lei.
Cel mai mic salariu de baza ar urma sa-l aiba dascalii fara facultate, 1.480 de lei.
In mediul universitar, cel mai mic salariu va fi de 2.178 de lei, pentru asistentii universitari. De cealalta parte, un rector cu gradul I intai va avea 7.586 de lei, iar un profesor cu peste 40 de ani vechime, 6.866 de lei.
Sindicalistii atrag atentia ca nu toti angajatii vor primi bani in plus.
Anton Hadar, presedinte FNS Alma Mater: "Sunt in unele cazuri scaderi de salariu. Daca mai avem in vedere faptul ca in unele universitati s-au dat salariile putin mai mari, cu 5-7%, ca sa-i retina in sistem, va dati seama ca aceia vor ramane pe loc ani multi si buni."
Este si cazul lui Florin Baciu, lector universitar la Politehnica de 13 ani.
Florin Baciu, sef lucrari UPB: "Acum am 2.832 de lei brut, cu vechime incorporata. Daca ar fi conform grilei, ar ajunge undeva la 2705 maxim."
Mai mult, ordonanta de urgenta ar urma sa micsoreze si indemnizatia celor care predau simultan la doua clase.
Ministrul Muncii spune ca nu poate face mai mult cu banii disponibili, adica 1,73 miliarde de lei pe an.
Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Nu vrem sa vindem gogosi. E foarte usor sa le promitem banii astia, dar la anul, cand altcineva va avea bugetul pe mana si va vedea ca iese din anvelopa de cheltuieli, cum va regla bugetul?"
Sindicalistii din invatamant par hotarati sa mearga pana in panzele albe pentru a obtine ce isi doresc. 15.000 de salariati din Educatie au anuntat ca vor porni, pe 1 iunie, intr-un mars de protest de la Guvern, catre Palatul Cotroceni.
Marti are loc o noua runda de negocieri intre sindicate si oficiali.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, proteste, salarii, sindicate, cresteri salariale,
Dată publicare:
23-05-2016 18:15