Grindina a făcut prăpăd în țară. Fermierii se plâng că le-au fost distruse culturile
Ploile din ultimele săptămâni, care în multe zone din ţară - au fost însoţite de grindină, au lăsat în urmă dezastru.
În unele locuri, culturile de pepeni au fost distruse complet, iar alte părţi, au avut de suferit legumele de câmp. Cele mai mari pierderi sunt însă la ceapă. Şi fermierii care cultivă cereale se plâng. Grâul, de pildă, a fost atacat de o ciupercă, şi nu mai poate fi folosit. Ministerul Agriculturii nu a centralizat deocamdată pagubele.
În Pogoanele - judeţul Buzău - grindina a făcut prăpăd în plantaţiile de pepeni.
Fermier: "Acest pepene este lovit de piatră, el a fost un pepene care trebuia să se dezvolte normal, la ora asta nu mai merge comercializat."
Fermierii se plâng ca peste 90 la sută din recolta a fost distrusă de proiectilele de gheaţă.
Eugenia Harbuzariu, fermier: "Piatra a fost în dimensiuni de 5 cm, incolțurată, în 5 minute a distrus totul."
Viorel Harbuzariu, fermier: "Poate mai dă ceva din rădăcinile rămase nebătute şi încercam să mai salvăm ceva din... dacă se poate."
Agricultorii din această zonă nu aveau culturile asigurate. Ca să mai reducă din pierderi, au ridicat preţul bostanilor care au scăpat de grindină şi vând kilogramul cu un leu şi 50 de bani.
Culturi de ceapă distruse în Galați
Gheaţa a tocat mărunt toate plantele. În Galaţi - de pildă - cele mai afectate sunt culturile de ceapă. Rău este şi în plantaţiile de morcov, cartof şi păstarnac - unde producţia va fi cu 30 la sută mai mică decât anul trecut.
Ovidiu Tanasache, fermier: "L-ai rupt de aici, el, după aceea, da din mijloc. Vedeţi că are miezul ăsta aicea. Miezul ăsta iese din nou, încă o dată. Pe când la ceapă, dacă ai retezat-o, nu mai ai. Intră şi apă în ea şi face putregai."
Ovidiu Tanasache, fermier: "Am avut în trei etape grindină. Uitaţi-vă bine cum arată aceasta ceapă. Toată a fost undeva la 30-40 de centimetri, a avut frunza verde, acum au rămas doar cotoarele din ea."
După grindina care a căzut în săptămânile trecute toată ceapă arata aşa: frunzele sunt uscate şi rupte. Suntem pe un lot de 20 de hectare unde, în mod normal, producţia ar fi fost cam de 50 de tone la hectar, acum agricultorii spera să obţină măcar 15 tone la hectar."
Grâul, atacat de ciupercă în Bihor
În alte zone e rău din cauza ploilor, pentru că cerealele au fost dezvoltat ciuperci.
Florin Ciudariu, fermier din Bihor: "Boabele sunt mult mai mici şi e atacat de fuzarioza. Asta trebuie aruncat din combina afară. La fel, nu are niciun bob. În loc de 40 de boabe avem 12,13,14 boabe."
Florin Ciudariu, fermier: "Noi am aplicat trei tratamente dar degeaba le-am aplicat, deoarece ploile au spălat aceste tratamente, vaporii de apă ridicandu-se de la pământ au favorizat dezvoltarea fuzariozei."
Nicolae Rugea, șef Oficiul Fitosanitar Bihor: "Ciuperca face că produsul final, grâul, să fie impropriu pentru consumul atât al oamenilor cât, mai ales, al animalelor."
Numai în nord-vestul ţării, peste 20 la sută dintre culturile de grâu au fost afectate.
Potrivit Ministerului Agricultorii, ploile şi grindina au făcut cele mai mari pagube în Transilvania, zona de sud-est a ţării şi în Moldova. Au fost afectate lanurile de grâu, porumb, floarea soarelului şi soia dar şi legumele de câmp, viile şi livezile.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!