Ghid pentru turistii straini in Romania. Taximetristii-pirat, prima lectie

14-01-2010 00:00


"Evitati sa luati taxiuri din fata aeroporturilor, garilor si autogarilor. Interactionati cu functionarii publici pe un ton politicos, neprovocator si neagresiv".Sunt recomandari din ghidul destinat strainilor ce ajung in Romania.

 

Acesta a fost postat pe site-ul Ministerului Muncii.

Prima lectie a strainilor care calca pe un aeroport de-al nostru? "Feriti-va de taximetristii-pirat". Si pentru ca multi s-au plans ca soferii nu pornesc aparatul de taxat, negociaza tariful si aleg mereu rutele "ocolitoare", in ajutorul lor, a fost facut un ghid de informare numit "Bun venit in Romania!".

In afara de capitolul "Transporturi", cei care vin la noi din afara Uniunii Europene, pentru studii, munca sau afaceri, afla din aceasta cartulie tot ce ar trebui sa stie despre tara noastra. Cum e cu dreptul de sedere, conditiile de angajare, recunoasterea diplomelor sau inchirierea unui apartament.

Dar si ca in interactiunile cu ceilalti, trebuie sa comunice pe un ton civilizat, non-agresiv si sa nu-si intrerupa interlocutorul pana nu termina ce are de spus.

Cand vine vorba despre institutiile statului ..... "Interactiunea intre functionari si public se realizeaza pe un ton reciproc politicos, neprovocator si neagresiv", mai sunt sfatuiti strainii.

Realizatorii ghidului, adica trei ONG-uri care se ocupa de problemele imigrantilor, spun ca recomandarile au fost facute plecand de la problemele intalnite de straini in Romania

In Romania sunt inregistrati aproximativ 60.000 de straini, cei mai multi cu sedere temporara. Tarile din care vin sunt Moldova, Turcia, Siria si China.

 

Tags: turism,

VIDEO PROTVPLUS.RO