De ce refuza oamenii strazii sa mearga in centrele sociale si aleg sa doarma in frig, la -25 de grade Celsius

20-01-2016 07:41


A fost inca o noapte geroasa pentru sarmanii care in aceasta perioada nu au un acoperis deasupra capului. Cei mai multi dintre ei gasesc un adapost la gara sau in pasajele pietonale, insa situatia lor ramane la fel de dramatica.

Iar in ciuda gerului napraznic, cu greu accepta ajutorul autoritatilor care vor sa ii fereasca de frig si sa le ofere o masa calda.

La caldura a ajuns marti seara si o tanara. Fugita de acasa de sapte ani, s-a obisnuit sa doarma pe strazi decat in propriul camin.

"Din cauza mamei, ca ma batea si ma trimitea prin intersectii sa fac bani cu ziare. Voiam sa ma duc la scoala si nu puteam din cauza lor", spune fata.

Sarmanii gasiti marti seara de politistii locali din Baia Mare au spus da cu inima deschisa, cand au primit propunerea de a se adaposti peste noapte in centrul social.

Bogdan Gavra, director SPAS Baia Mare: "Am extins capacitatea pana la 100 de locuri. Au intrat in momentul de fata 57 plus cele 3 persoane aduse de politia locala. Orice persoana este bine venita aici pentru a evita evenimente nedorite."

In schimb, in Targu Jiu, oamenii legii abia au reusit sa-i convinga pe cativa nevoiasi sa doarma in centrele special amenajate pentru ei. Multi insa au preferat sa se chinuie in gara din oras sau in locurile in care isi fac, de obicei, veacul.

Gara este incalzita si caloriferele din sala de asteptare sunt singura sursa de caldura pentru oamenii strazii.

Temperaturile au ajuns marti-noapte si pana la minus 25 de grade Celsius. Cu toate ca in centrele sociale au toate conditiile, cei mai multi dintre sarmani se intorc in strada.

VIDEO PROTVPLUS.RO