Galceava dintre Guvern si bugetari pe sporuri s-ar putea incheia abia joi
Dupa o noua runda de negocieri, sindicalistii nu vor sa renunte la plata orelor suplimentare sau la prime, in timp ce Executivul nu stie de unde sa mai taie ca sa reduca din buget.
Sindicalistii din invatamant au iesit primii de la negocieri. De altfel sunt si cei mai hotarati sa pastreze toate sporururile pe care le primesc acum, inclusiv banii pentru naveta si suta de euro primita de profesori pentru carti.
Restul sindicalistilor par ceva mai dispusi sa cedeze. Functionarii publici vor renunta la anumite indemnizatii si au recunoscut ca s-au facut unele abuzuri: un spor de 75 % pe care-l luau cei de la fonduri europene, il primea pana si soferul.
Sindicalistii tin insa cu dintii de patru sporuri din cele 18 pe care Guvernul vrea sa le elimine. Sunt vizate salariile de merit, pe care le iau in special de cei din invatamant, primele, plata orelor suplimentare in bani si nu in timp liber, asa cum propune Executivul si sporul de antena, acordat celor care lucreaza in institutii care au pe acoperis instalatii care produc radiatii.
Au si motive sa lupte pentru aceste prime, daca ne gandim ca fara ele, venitul bugetarilor ar putea sa scada chiar la jumatate. Un raport facut de Banca Mondiala arata ca salariatii de la stat primesc in unele cazuri mai multi bani din sporuri, decat din salariul de baza.
Toate aceste discutii se duc pentru 30% dintre angajatii din Romania, care lucreaza la stat. Lista sporururilor care vor fi eliminate ar trebui sa fie gata joi, la urmatoarea negociere cu sindicatele.