Mentalitatea i-a facut sa bata un record. Motivele pentru care un cuplu care vrea sa adopte a refuzat pana acum 37 de copii
Vor sa adopte, dar au refuzat sa cunoasca 37 de copii propusi de asistentii sociali, pentru ca erau prea mari, aveau parinti de etnie roma sau nu vorbeau bine.
Este cazul unei familii care a reusit sa doboare orice record. In Romania insa, cei care se viseaza parinti vor numai prunci de cateva luni, cu piele alba si perfect sanatosi. Este o problema de mentalitate la fel de grava ca birocratia care ii impiedica pe minorii abandonati sau abuzati sa se bucure de o noua sansa.
11 dosare au trecut prin mainile acestor soti, care stiau ca, din cauza unor probleme genetice, nu pot avea un copil natural. Desi centrele erau pline de copii care isi asteptau parinti, ei au acceptat sa ia acasa un prunc abia dupa doi ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Noi am zis ca ne-am dori un copil de 2-4 ani"
"Varsta copilasilor ce ne-au fost prezentati era"
"Era deja destul de greu, cand e la varsta scolara, sa mai stai cu el acasa, sa stabilesti o legatura", sunt explicatiile parintilor.
Recordul a fost stabilit insa de un alt cuplu care a refuzat 37 de copii.
In afara de varsta, bolile si etnia rroma sunt alte doua criterii invocate de parinti, care converg catre o rata atat de mare de refuzuri.
"Incurajam familiile din Romania sa fie mult mai flexibile. Si copiii de varsta mai maricica se pot integra bine intr-o familie, copiii de etnie sau chiar cu probleme de sanatate, care vin si din lipsa de suport si de prezenta a unor parinti", spune Simona Czudar, director "Ador Copiii".
In ultimii ani, a crescut progresiv numarul familiilor atestate care au respins potrivirea cu un copil adoptabil: de la 179 in 2011 la 211 in anul urmator si dublu, in 2013. La polul opus sunt cetatenii straini de origine romana care vin sa infieze la noi. 13 copii peste 4 ani, unii de etnie rroma, altii cu intarziere psihica sau motorie, au plecat in Statele Unite, Canada, Franta, Italia si Spania.
Sotii Kleinhenz au ales sa ia la San Diego, prima fetita pe care au cunoscut-o intr-un centru de plasament din Bucuresti. Nu i-a deranjat nici faptul ca a nascut-o o mama de etnie rroma, nici faptul ca vorbea foarte prost si, evident, nici varsta.
Pana atunci insa cifrele arata asa: cate 7500 de copii abandonati pe an din 2011 pana azi. In medie cu 10 la suta mai multi decat in anii trecuti. Cele mai multe abandonuri se inregistreaza in Moldova.