Gafa monumentala a inspectoratelor scolare. Au publicat CNP-urile elevilor pe internet

11-07-2011 15:25


lista CNP

Sute de elevi pot da inspectoratul scolar in judecata dupa ce le-au fost publicate online numele alaturi de codurile numerice personale. Legea privind prelucrarea datelor cu caracter poersonal interzice acest lucru.

UPDATE:

La ora 17:00, listele cu CNP-uri de pe site-ul inspectoratului au fost scoase de la publicare.

Asta dupa ce pe site-ul Inspectoratului Scolar Bistrita Nasaudau aparut primele rezultate de la Admiterea in liceu, sesiunea 2011. Institutia a publicat astfel listele candidatilor admisi la liceele cu profil vocational, cele cu profil militar si listele cu elevii admisi pe locurile speciale pentru romi.

Din pacate insa, inspectorii au publicat listele cu tot cu datele confidentiale ale elevilor. Mai exact, Codul Numeric Personal.

Rezultate Admitere 2011. S-au afisat primele repartizari la liceu

Ce se poate face cu CNP-ul unei persoane

PIratii cibernetici au nevoie doar de CNP-ul unei persoane pentru a afla cati bani are in cont, pentru a modifica telefonic un abonament de telefonie, internet, cablu tv. De asemenea, potrivit legilor de la noi, exista chiar posibilitatea de a face credite sau de a cumpara anumite produse sau servicii oinline, pe baza CNP.

Faptul ca elevii au varste cuprinse intre 13 si 15 ani, nu inseamna ca sunt feriti de astfel de pericole, pentru ca publicarea CNP-ului le poate afecta viata in momentul in care vor deveni adulti si vor avea conturi bancare, de exemplu.

Codul numeric personal - CNP

Este un cod unic pentru fiecare persoana nascuta in Romania si face parte din categoria datelor cu caracter confidential.

Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal prevede ca "prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul" sau daca "prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala".

Admitere 2011. Listele complete pe judete, in ordinea mediilor

Cazuri de publicare a listelor de candidati, cu tot cu CNP-ul acestora au aparut si in timpul examenului de Bacalaureat de anul acesta, incheiat recent.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO