"Frumoase legume, dar cam scumpe". Ziua Recoltei, un esec pentru producatori
In Bucuresti, zeci de producatori de legume, fructe, branzeturi si vinuri s-au adunat in mai multe piete volante deschise de Primarie, de Ziua Recoltei.
Au mizat pe numarul mare al clientilor, ca sa culeaga in numai trei zile profit pentru tot anul. Dar multi au vazut cum clientii strang mana pe portofel.
Evident ca totul se rezuma la preturi. Pietele temporare au fost menite, pe durata verii si a toamnei, sa ofere producatorilor spatiu de desfacere, la preturi mici sau gratuit. Intentie laudabila, cu aplicare... nu tocmai incununata cu lauri.
La Ziua Recoltei din Bucuresti, agricultorii si-au putut inchiria tarabe cu pana la 200 de lei pe zi, iar asta s-a vazut in pretul marfii. Daca acum o saptamana va aratam piete populare in care gaseai tot ce-ti trebuie pentru conserve cu 1 leu kilogramul, astazi nici vorba de asa ceva.
Si se pare ca momentul preturilor mici e deja amintire. Pentru legume, recoltarea de pe camp e spre final. Ne putem doar domoli supararea profitand din plin de rodul viei.
Daca vrei taraf si negustori imbracati popular, in timp ce-ti faci piata... platesti atmosfera! Strugurii si gogosarii costa 5 lei, rosiile 3 lei si 4 lei ceapa. Multi dintre cei care au vrut sa-si umple camara mai ieftin si-au inecat amarul... in must.
Musterii mai tematori aleg jumatati de portii din bunatati afumate - piept de pui cu rozmarin la 70 de lei kilogramul sau carnati picanti de oaie la 35. Recolta e bogata, dar e gestionata autohton.
Din pacate, proiectul pietelor volante, promovat intens de primariile de sector, a esuat mai repede fata de cat a durat sa fie pus in practica. Intr-o zona din sectorul 4 au fost amplasate, initial, 10 tarabe. Dupa o saptamana, ramasesera 9, apoi 8... pana azi, cand am gasit doar 2 producatori si mult spatiu liber.