Frigiderul comunitar care ii salveaza de foame pe sarmanii Bucurestiului. O solutie pentru problema risipei de mancare

Ultima actualizare: 09-10-2015 07:09

Aveti alimente care va prisosesc sau pur si simplu vreti sa faceti un gest frumos pentru cei sarmani? Puteti aproviziona cu mancare frigiderul comunitar de la Piata Foisorului, in Bucuresti.

Hrana va ajunge la oamenii saraci, care sunt invitati sa isi aleaga ce au nevoie. Desi frigiderul a fost asezat acolo doar de 5 zile, tot mai multi il aprovizioneaza. Initiativa apartine Directiei Generale de Asistenta Sociala, care s-a inspirat din Spania si Arabia Saudita.

"Luati ceea ce aveti nevoie. Puneti in frigiderul comunitar produsele alimentare care va prisosesc." Astfel oamenii milostivi sunt poftiti sa doneze iar cei nevoiasi sa isi potoleasca foamea.

In frigiderul comunitar nu poate fi lasat orice aliment. Oamenii sunt rugati sa nu aduca oua, mancare gatita sau carne cruda. In plus, paznicul Directiei Generale de Asistenta Sociala verifica din ora in ora daca in frigider au fost lasate alimente expirate.

Am facut un experiment si am urmarit timp de doua ore ce se intampla. Trei bucuresteni s-au oprit sa lase cate ceva de-ale gurii si patru sa ia. Ioana a adus dovlecei, gutui, salata de icre, smantana, margarina si paine.

"Eu am aflat de initiativa asta de pe Facebook, de ceva timp. Si voiam sa vorbesc chiar eu sa vorbesc cu biserici sau vecini sa facem treaba asta", spune Ioana

"Decat sa dai la oameni pe strada bani, mai bine dai la un frigider si cine are nevoie chiar isi ia", spune si Radu.

Acest pensionar, nevoit sa se descurce cu 500 de lei pe luna, s-a bucurat de dar. Vasilica, este femeie de serviciu si castiga doar 1.000 de lei, din care trebuie sa isi intretina toata familia. Singura ei masa pe ziua de azi va fi iaurtul lasat de un om milostiv in frigiderul comunitar.

Unii bucuresteni spun insa ca frigiderul nu este prea vizibil. Cei de la Directia de asisitenta sociala promit sa rezolve problema curand: "Vom semnaliza locatia in care e amplasat prin bannere amplasate pe cladirea in care functioneaza DGAS".

Autoritatile vor sa instaleze in urmatoarele doua saptamani alte 27 de frigidere. Actiunea face parte dintr-un proiect amplu,  prin intermediul caruia va fi infiintata inclusiv o banca de alimente pentru nevoiasi. Asta in conditiile in care un roman arunca zilnic o jumatate de kilogram de mancare, in timp ce mii de saraci sufera de foame.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO