Festivalul de Arta Culinara Turceasca a facut furori printre gurmanzi. "A disparut de 50 de ani, am adus-o sa vada tineretul"
Ca sultanii! Cam asa s-au ospatat duminica cei care au participat la Festivalul de Arta Culinara Turceasca, din Tuzla.
Gospodinele i-au amutit cu placinte sau vinete umplute, gatite dupa retete traditionale. In topul preferintelor au fost insa delicioasele deserturi cu iz oriental.
Simturile vizitatorilor au cazut "prada" atacului culinar turcesc. Privirea a fost prima reduta cucerita, decorul amintind parca de povestile Seherezadei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La 74 de ani, o bunica simpatica din Cernavoda ne-a povestit cum a gatit pentru festival numai putin de 9 feluri de mancare.
Smochinele umplute cu tot felul de nuci sunt extrem de tentante, insa nu ne lasa indiferenti nici mancarea de gutui sau prazul umplut cu carne de vita. Femeia ar vrea sa dea mai departe retetele mostenite.
Reporter: "Cat ati muncit pentru ele?"
Nezir Mahbule: "Trei zile."
Reporter: "Retetele de unde le stiti?"
Nezir Mahbule: "Retete de cand faceau parintii mei. E foarte greu: numai prazul cat il scoti, trebuie sa il scoti cu o saptamana inainte, fir cu fir."
Nu este turcoaica sa nu se laude cu reteta ei de manti, coltunasi umpluti cu carne de vita si mirodenii, stropiti din belsug cu iaurt.
Alaturi am gasit celebrul suberec, aceasta placinta cu carne tocata si menta, care te cucereste imediat. La fel ca foetajele cu spanac si branza
Comerciant: "Gatim turceste acasa, pastram traditia si invatam copii la randul nostru ce am invatat noi de la parintii nostri."
Bucataria turceasca este vestita pentru fabuloasele ei deserturi. Amestecurile cu fructe si seminte si desigur baclavaua, gatita cu foi facute in casa, umplute cu nuci si stropite din plin cu miere. Alaturi merge perfect un ceai turcesc.
Comerciant: "Singurul produs care nu mai e in bucataria turceasca, cred ca a disparut de 50 de ani. E paine de malai aruncat la cuptor, se facea inainte dar am adus-o ca sa vada tineretul cum era inainte."
Romancele gospodine au venit si ele sa traga cu ochiul la retetele… vecinelor.
Festivalul de arta culinara turceasca a ajuns la a 11-a editie. In Romania traiesc peste 70.000 mii de etnici turci si tatari, cei mai multi in Dobrogea.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, eveniment, preparate, festival culinar,
Dată publicare:
24-10-2016 08:10