Festivalul de Arta Culinara Turceasca a facut furori printre gurmanzi. "A disparut de 50 de ani, am adus-o sa vada tineretul"

×
Codul embed a fost copiat

Ca sultanii! Cam asa s-au ospatat duminica cei care au participat la Festivalul de Arta Culinara Turceasca, din Tuzla.

Gospodinele i-au amutit cu placinte sau vinete umplute, gatite dupa retete traditionale. In topul preferintelor au fost insa delicioasele deserturi cu iz oriental.

Simturile vizitatorilor au cazut "prada" atacului culinar turcesc. Privirea a fost prima reduta cucerita, decorul amintind parca de povestile Seherezadei.

La 74 de ani, o bunica simpatica din Cernavoda ne-a povestit cum a gatit pentru festival numai putin de 9 feluri de mancare.

Smochinele umplute cu tot felul de nuci sunt extrem de tentante, insa nu ne lasa indiferenti nici mancarea de gutui sau prazul umplut cu carne de vita. Femeia ar vrea sa dea mai departe retetele mostenite.

Citește și
piftie
Festivalul Piftiilor de la Tismana, un deliciu culinar pentru pofticiosi. Cum se prepara cea mai buna piftie din Gorj
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Reporter: "Cat ati muncit pentru ele?"

Nezir Mahbule: "Trei zile."

Reporter: "Retetele de unde le stiti?"

Nezir Mahbule: "Retete de cand faceau parintii mei. E foarte greu: numai prazul cat il scoti, trebuie sa il scoti cu o saptamana inainte, fir cu fir."

Nu este turcoaica sa nu se laude cu reteta ei de manti, coltunasi umpluti cu carne de vita si mirodenii, stropiti din belsug cu iaurt.

Alaturi am gasit celebrul suberec, aceasta placinta cu carne tocata si menta, care te cucereste imediat. La fel ca foetajele cu spanac si branza

Comerciant: "Gatim turceste acasa, pastram traditia si invatam copii la randul nostru ce am invatat noi de la parintii nostri."

Bucataria turceasca este vestita pentru fabuloasele ei deserturi. Amestecurile cu fructe si seminte si desigur baclavaua, gatita cu foi facute in casa, umplute cu nuci si stropite din plin cu miere. Alaturi merge perfect un ceai turcesc.

Comerciant: "Singurul produs care nu mai e in bucataria turceasca, cred ca a disparut de 50 de ani. E paine de malai aruncat la cuptor, se facea inainte dar am adus-o ca sa vada tineretul cum era inainte."

Romancele gospodine au venit si ele sa traga cu ochiul la retetele… vecinelor.

Festivalul de arta culinara turceasca a ajuns la a 11-a editie. In Romania traiesc peste 70.000 mii de etnici turci si tatari, cei mai multi in Dobrogea.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"Masterchef-ul" personal a fost prezentat la Londra. Cat de bine stie sa imite robotul tehnicile unui bucatar cu experienta

"Robotul de bucatarie" nu mai e ce stiam. Unul pe drept cuvant inteligent poate sa "invete" miscarile unor "masterchefi" si sa le reproduca intocmai in bucataria oricarui novice in arta culinara.

Festivalul Piftiilor de la Tismana, un deliciu culinar pentru pofticiosi. Cum se prepara cea mai buna piftie din Gorj
Festivalul Piftiilor de la Tismana, un deliciu culinar pentru pofticiosi. Cum se prepara cea mai buna piftie din Gorj

Pe o vreme de toamna superba unii s-au gandit la deliciul Craciunului si au venit la Tismana, in Gorj, pentru Festivalul Piftiilor. Cei mai buni specialisti in piftii au starnit tabara pofticiosilor.

Turismul culinar, tot mai atragator pentru romani. Suma la care ajunge un city break cu cina la restaurant cu stele Michelin
Turismul culinar, tot mai atragator pentru romani. Suma la care ajunge un city break cu cina la restaurant cu stele Michelin

Turismul culinar, cu opriri la restaurante faimoase, cu multe stele Michelin acordate pentru excelenta, pare tot mai atragator pentru romani.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.