Fermierii din Alba s-au apucat de treaba abia in ianuarie. Beneficiile recoltarii iernatice
Pentru ca pana acum zapada ne-a ocolit, iar in unele zone a fost chiar vreme de primavara, fermierii din Alba s-au apucat de treaba abia in ianuarie.
Am putea crede ca sfideaza legile naturii, dar ei sustin ca au numai avantaje. Bobul este uscat natural, iar economiile cu transportul si depozitarea sunt substantiale.
Cei care au trecut prin comuna Sistei din judetul Alba si au vazut combinele pe camp, s-au inchinat ca la sfintele moaste.
Creadeau ca agricultorul fie a incurcat putin anotimpurile, fie este lenesul locului. Nici vorba de asa ceva. Omul a inceput sa-si recolteze porumbul lasat special pe ogor de asta vara.
Are si o explicatie pe care o stie din tata in fiu: daca iarna e blanda, bobul nu putrezeste asa cum se intampla, de exemplu, toamna, cand e cules verde si depozitat in hambare imense.
Marius isi stie bine lectia. Aparatul de masurat umiditatea ii confirma faptul ca "marfa" e numai buna de scos la vanzare.
De altfel, omul si-a facut niste calcule si a ajuns la concluzia ca daca strange cucuruzul tarziu ar iesi numai in castig.
La inceput inginerii agronomi s-au uitat crucis cum gospodarul isi vede linistit de treaba in miezul iernii, apoi si-au dat seama ca omul stie ce stie.
Specialistii spun ca porumbul nu este afectat de temperaturile scazute. Dimpotriva, gerul ii prieste, iar apa din boabele aurii se pastreaza in cantitate optima.