Cazinoul din Constanta, deschis dupa 8 ani vizitatorilor. Motivul pentru care nimeni nu poate urca la etajul cladirii
Dupa ce 8 ani a stat cu usile ferecate, cazinoul din Constanta a primit vizitatori, de ziua Dobrogei. Edificiul a fost deschis publicului doar la parter, caci etajul este atat de degradat, incat ar pune in pericol curiosii.
Cladirea de patrimoniu apartine acum Companiei Nationale de Investitii care a alocat 10 milioane de euro pentru reabilitarea ei. Dar licitatia privind constructorul a fost contestata in instanta.
Cu toate acestea, autoritatile sustin ca totul se va rezolva in curand, iar la vara ar putea incepe lucrarile de restaurare a monumentului.
Cazinoul din Constanta a oferit o imagine dureroasa: a frumusetii de altadata si a nepasarii cu care a fost tratat monumentul de ani de zile.
Eleganta art-nouveau a edificiului si plasarea chiar pe tarmul marii, intr-o zona de promenada, ar fi garantat conservarea lui. Acum insa, s-a degradat in mare masura si trebuie rapid consolidat. Cei care i-au trecut pragul au ramas impresionati de frumusetea salilor, odinioara somptuoase.
Cazinoul a fost deschis publicului larg, dupa o pauza de 8 ani. Arhitectii din Constanta le-au pregatit vizitatorilor si o expozitie de fotografii pentru a ilustra istoria Cazinoului, de la 1878 pana in prezent, cu toate dramele si povestile de dragoste care s-au petrecut aici.
Istoria lui a fost presarata si de tragedii: cei ruinati la jocurile de noroc sfarseau de multe ori in valurile marii. Unii sunt tentati sa spuna ca aceasta cladire pare urmarita de blestemele celor care si-au pierdut acolo bogatiile. In realitate, autoritatile au condamnat-o la ruina.
Radu Cornescu, arhitect: "Toate ornamentele, pana si pardoseala, toate sunt supuse degradarii pentru ca sunt si geamurile sparte, sunt si porumbei care intra si distrug peretii."
Sute de oameni au trecut pragul cazinoului intr-o singura zi. Multi dintre vizitatori si-au amintit cu nostalgie de anii in care cazinoul era deschis.
Sunt insa vesti bune. Dupa reabilitarea, programata sa inceapa vara viitoare, impresionanta cladire va gazdui spectacole si expozitii, iar turistii se vor putea odihni la ceainarii si cafenele literare.
Ministerul Dezvoltarii a aprobat suma de 9,5 milioane de euro pentru renovare. Anul trecut, cladirea a fost preluata de Compania Nationala de Investitii, aflata in subordinea acestui minister.