Cazinoul din Constanta, deschis dupa 8 ani vizitatorilor. Motivul pentru care nimeni nu poate urca la etajul cladirii

Ultimul update: Vineri 20 Noiembrie 2015 00:42
Data publicarii: Marti 17 Noiembrie 2015 13:02
Categorie: Social

Dupa ce 8 ani a stat cu usile ferecate, cazinoul din Constanta a primit vizitatori, de ziua Dobrogei. Edificiul a fost deschis publicului doar la parter, caci etajul este atat de degradat, incat ar pune in pericol curiosii.

Cladirea de patrimoniu apartine acum Companiei Nationale de Investitii care a alocat 10 milioane de euro pentru reabilitarea ei. Dar licitatia privind constructorul a fost contestata in instanta.

Cu toate acestea, autoritatile sustin ca totul se va rezolva in curand, iar la vara ar putea incepe lucrarile de restaurare a monumentului.

Cazinoul din Constanta a oferit o imagine dureroasa: a frumusetii de altadata si a nepasarii cu care a fost tratat monumentul de ani de zile.

Eleganta art-nouveau a edificiului si plasarea chiar pe tarmul marii, intr-o zona de promenada, ar fi garantat conservarea lui. Acum insa, s-a degradat in mare masura si trebuie rapid consolidat. Cei care i-au trecut pragul au ramas impresionati de frumusetea salilor, odinioara somptuoase.

Radu Mazare despre Cazinoul din Constanta si investitia de 50 de milioane care va schimba Mamaia

Cazinoul a fost deschis publicului larg, dupa o pauza de 8 ani. Arhitectii din Constanta le-au pregatit vizitatorilor si o expozitie de fotografii pentru a ilustra istoria Cazinoului, de la 1878 pana in prezent, cu toate dramele si povestile de dragoste care s-au petrecut aici.

Istoria lui a fost presarata si de tragedii: cei ruinati la jocurile de noroc sfarseau de multe ori in valurile marii. Unii sunt tentati sa spuna ca aceasta cladire pare urmarita de blestemele celor care si-au pierdut acolo bogatiile. In realitate, autoritatile au condamnat-o la ruina.

Radu Cornescu, arhitect: "Toate ornamentele, pana si pardoseala, toate sunt supuse degradarii pentru ca sunt si geamurile sparte, sunt si porumbei care intra si distrug peretii."

Sute de oameni au trecut pragul cazinoului intr-o singura zi. Multi dintre vizitatori si-au amintit cu nostalgie de anii in care cazinoul era deschis.

Sunt insa vesti bune. Dupa reabilitarea, programata sa inceapa vara viitoare, impresionanta cladire va gazdui spectacole si expozitii, iar turistii se vor putea odihni la ceainarii si cafenele literare.

Ministerul Dezvoltarii a aprobat suma de 9,5 milioane de euro pentru renovare. Anul trecut, cladirea a fost preluata de Compania Nationala de Investitii, aflata in subordinea acestui minister.

Balustrada Cazinoului din Constanta ramane un pericol pentru turisti. Primele masuri luate dupa ce o femeie a cazut in apa

Balustrada Cazinoului din Constanta ramane un pericol pentru turisti. Primele masuri luate dupa ce o femeie a cazut in apa

batrani in azil

România a pierdut anul trecut încă 29.000 de locuitori. Îmbătrânirea a accelerat

1.400 de posturi disponibile pentru români, în Europa. Cele mai multe, în Germania, Olanda şi Malta

Parada inedită la Alba-Iulia. Zeci de elevi au croit ţinute din materiale reciclabile

10.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat în Piața Victoriei

Proiect privind interzicerea maşinilor până la euro 2 în Capitală. Reacţia Primăriei

Ce este conceptul "daydreaming". Tinerii români nu mai participă la petrecerile din club

Concursul Internațional George Enescu

Concursul Internațional George Enescu aduce la București peste 400 de muzicieni. România are cea mai mare prezență

School of Motivation! Sfaturi pentru tinerii care vor sa îşi urmeze visul până la capăt

Ce văd turiştii când intră în România cu maşina: gropi, gunoaie şi ruine

Un băiețel de 10 ani, diagnosticat cu pareză cerebrală, are nevoie de ajutor urgent

Ignorat de aleși, fenomenul bullying ia amploare. Mii de copii sunt hărțuiți la școală

Pelerinaj la rezervaţia de bujori de stepă din Zău de Câmpie. Sunt unici în Europa