Faţa "moderna" a Bucovinei. Portile sculptate in lemn, inlocuite cu cele din fier forjat, cu ornamente din ipsos
Salvati satul bucovinean! Indemnul vine din partea unor voluntari din Suceava, care sustin ca minunatele case din aceasta zona a tarii sunt in pericol.
Frumoasele porti sculptate in lemn, atat de admirate de turistii din intreaga lume, vor deveni in curand istorie, dupa ce in locul lor au aparut unele noi, din fier forjat, dar si ornamente din ipsos cu lei si vulturi.
Tanti Aurica e mandra nevoie mare de poarta ei cea noua. A dat-o jos pe cea traditionala, din lemn dantelat si a pus in loc una din fier forjat, cu doi lei mari din ipsos. Copiii femeii, care locuiesc in Spania, au venit cu ideea sa dea locuintei un aer "modern".
"Am facut leii astia mai mari, mai deosebiti, nu sunt niste amarati. A gasit baiatul meu, i-a turnat in satul Marginea, departe", spune tanti Aurica.
Pentru lei si mai multa siguranta a optat si un domn din vecinatate. Iar ca sa dea o nota personala, a vopsit ornamentele in roz, asortate cu zidaria.
"Am venit din Italia cu ideea asta. Acolo am vazut, i-am vopsit cu vopsea metalizata, iar portile le-am adus din Ucraina si au fost foarte ieftine", spune proprietarul.
Tot in Bucovina, un italian, care are aici o casa de vacanta, a instalat la intrare doi vulturi. Imediat a stranit invidia vecinilor.
"E frumos, domnule... Vulturii stau frumos pe poarta. Fiecare isi face cum ii place", spun vecinii.
Pentru a opri acest curent inainte sa fie prea tarziu, o fundatie din Suceava a publicat un ghid de constructie intitulat ASA DA/ ASA NU. Practic, in paginile brosurii ii indruma pe localnici cum sa construiasca frumos, ce materiale si ce culori sa aleaga, daca vor sa se incadreze in peisajul locului. Culorile tari si ornamentele care intruchipeaza animale exotice se incadreaza in categoria exemplelor negative.
Danut Burgheaua, directorul centrului de informare turistica Suceava: "Am editat acest ghid in incercarea de a arata oamenilor ce recomandam si ce nu din punct de vedere arhitectonic. Mai grav e ca se construiesc si unitati turistice in acelasi stil".
Proiectul de conservare a frumusetilor locului, "Salveaza satul bucovinean" circula si pe Facebook, unde a adunat deja 1.000 de like-uri.