Fara cutite si scaune la moaste. Noile reguli ale Mitropoliei, la pelerinajul de Sfanta Parascheva
A inceput deja la Iasi cel mai mare pelerinaj crestin de sarbatoarea Cuvioasei Parascheva. Inca de miercuri au sosit in capitala Moldovei primele grupuri de credinciosi si pana luni, cand este ziua praznicului, sunt asteptati zeci de mii de oameni.
Iar Mitropolia a anuntat pentru anul aceasta anumite reguli, pentru evitarea aglomeratiei din fata sfintelor moaste. De exemplu, sa nu aduca special la racla diverse obiecte, ca in alti ani, inclusiv mingi, scaune, cutite sau covorase.
Mai sunt cinci zile pana la Sarbatoarea Cuvioasei Parascheva si primii credinciosi au sosit deja in Iasi, la Catedrala Metropolitana. Unii spun ca au venit mai devreme pentru a evita aglomeratia si statul la coada de aproape 2 kilometri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Multi pelerini sunt obositi de pe drum, dar au multumirea ca au reusit sa ajunga la moastele cuvioasei facatoare de minuni.
"Te simti mai usurat , mai bine, ai o speranta de viata, nu ti-o pierzi. Am fost bolnava, am avut o decadere psihica si prin cuvioasa am reusit sa depasesc", spune o credincioasa.
Cativa oameni din Galati explica de ce se afla in aceasta perioada la Iasi: "Din Galati suntem, din oras, dar ne mai zguduie si pe noi pentru pacate, sa ne dea putere si rabdare sa ne putem duce crucea mai departe".
Zilele acestea e aproape imposibil sa mai gasesti un loc de cazare in oras. Singura solutie este sa te primeasca o gazda buna. Cei care vin an de an la acest pelerinaj si-au facut deja prieteni. Este cazul unei familii din Navodari.
Dana Sima, credincioasa din Navodari, despre o familie din Iasi: "Ne-am imprietenit, ne-au oferit cazare, apoi i-am invitat la noi, iar de atunci, de patru ani, sunt parte din familie".
In schimb, in vacanta de vara, familia care locuieste la malul marii ii asteapta cu placere pe cei din Iasi.
Cristi Sima, din Navodari: "Ni se face dor imediat cum plecam de acolo. Ei vin, de obicei, in sezon. Au mai fost pe litoral, dar se simt altfel de cand vin la noi".
Constantin Gainariu, gazda: "A venit doamna anul trecut cu o prietena si a stat la noi trei zile. E o cheltuiala in plus, dar nu ne socotim cu prietenii".
Despina Gainariu, gazda: "Facem friptura, mancare rece, antreuri, dimineata sa aiba o gustarica, pentru ca mai apoi sa mearga la Mitropolie".
Anul aceasta sarbatoarea de la Iasi aduce cu ea cateva modificari. Din cauza lucrarilor din curtea catedralei, slujba va fi oficiata pe o scena amplasata pe bulevardul din fata Mitropoliei.
Preotii le cer credinciosilor sa nu mai aduca tot felul de obiecte. In anii trecuti unii vrut sa atinga moastele cu scaune, cutite si mingi.
Preot Constantin Sturzu, purtator de cuvant Mitropolia Moldovei si Bucovinei: "In momentul in care ajung sa se inchine efectiv, sa nu zaboveasca decat pentru cateva secunde".
Luni, cand se praznuieste sarbatoarea Cuvioasei Parascheva, sunt asteptati la Iasi peste 350.000 de pelerini.
Sursa: Pro TV
Etichete: pelerinaj, credinciosi, Sfânta Parascheva, cuvioasa parascheva,
Dată publicare:
09-10-2013 19:09