Falimentul orasului Detroit ar putea reintregi tezaurul romanesc, cu o sculptura a lui Brancusi
Falimentul unuia dintre cele mai emblematice orase americane, Detroit, ar putea sa ne aduca reintregirea tezaurului romanesc.
Un coif getic, evaluat la cateva milioane de euro, si o sculptura a lui Constantin Brancusi ar putea fi recuperate de peste Ocean.
Guvernul vrea sa cumpere cele doua opere de la Institutul de arta din Detroit. Institutul nu vrea sa le vanda, dar s-ar putea sa fie fortat de primarie, care este oficial in faliment.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
In interiorul unei sali spatioase se afla peste 60.000 de obiecte de arta, adica una dintre cele mai importanta colectii din Statele Unite.
Printre tablourile semnate de Picasso, Monet sau Gaugain se gasesc si doua opere de arta extrem de importante pentru Romania
In toata lumea exista doar 5 astfel de coifuri dacice. 4 dintre ele, printre care si coiful din aur de la Cotofanesti si cel din Tezarul de la Agighiol, se afla in colectia Muzeului National de Istorie.
Al 5-lea este cel din Detroit, descoperit si el in Romania, insa vandut de proprietar unor colectionari din strainatate in anii 30. Potrivit surselor din piata, un coif dacic poate fi asigurat oriunde intre 1 si 5 milioane de dolari.
A doua miza este sculptura din bronz intitulata "Copil Dormind" a lui Constantin Brancusi. Un bronz similar a fost vandut la inceputul acestui an la Londra de Casa de Licitatii Sotheby's pentru 750.000 de euro. Institutul mai detine si cateva schite si desene ale lui Brancusi pe care Guvernul vrea sa le recupereze.
Instiutul de arta din Detroit sustine ca nu a fost contactat inca de autoritatile romane si spune ca se va opune vanzarii.
Apar si complicatii. Sculptura lui Brancusi a fost donata de un colectionar care a stipulat in testament ca nu doreste sub nicio forma ca bronzul sa fie vandut. Autoritatile de la Bucuresti sustin ca procesul de rascumparare va dura cateva luni.