Faceti cunostinta cu Piti, un ponei fioros!
Un ponei care s-a umplut de glorie in Scotia, pe colinele Insulelor Shetland, face furori si in Romania. Este vedeta incontestabila a targului de animale deschis la Bucuresti.
Exemplarul in cauza masoara putin peste 50 de centimetri, si pare maruntel in comparatie cu un armasar obisnuit. Piti, pentru ca asa il cheama nu este complexat si, spun specialistii, poate aduce mult profit.
Pe "Piti", un cal cu sange britanic, de cursa lunga, am putea sa-l vedem tot mai des pe dealurile din Romania.
Cu o conditie: sa-l tratam ca pe un cal in toata puterea cuvantului chit ca numai o jumatate de metru in inaltime. Piti pare bland si adormit, dar daca este tras de coama poate deveni neprietenos.
In 23 de ani de viata, se plimba prin cel putin sapte zone de agrement pentru copii. Specialistii spun ca astfel de ponei nu fac niciodata paguba la casa omului, ba dimpotriva.
Cunoscutii il striga "Maruntelul". Piti stie insa ce-i pot copitele. S-a oprit din crestere la 55 de centimetri a ramas cu urechile mici si gatul gros de pe vremea cand lupta in cruciade alaturi de stapanii lui- vikingii. E invatat cu vantul aspru si iarba proasta si nu e niciodata in pericol sa moara de foame ca un armasar de talie mare. In plus, sufera daca iarna nu sta cateva ore afara si daca nu isi cauta furajele sub zapada.
Pe scurt, Piti nu e o paguba la casa omului. Nu mananca mai mult fan ca o oaie si la nevoie aduce si profit in zonele de agrement.
Cand ajunge la varsta de patru ani Piti e deja baiat mare. Se poate inhama la sanie sau trasura. Este totusi un cal, nu o pisica de companie, insista specialistii. Trebuie tratat ca atare spun acestia. De o seama cu Piti este si Daniela, un exemplar francez. Are insa 600 de kilograme, rezistenta mare la muncile agricole, dar si pretentii la mancare pe masura taliei.