"Fac prapad!". Fermierii cer ca mistretii din Romania sa poata fi impuscati mai usor, pentru ca le distrug recoltele
Fermierii au gasit explicatii si pentru recoltele slabe de anul acesta. Daca nu este de vina seceta, atunci sunt mistretii.
''Fac prapad'', spun agricultorii, care cer ca animalele sa fie impuscate mai usor.
''Este o barbarie si o greseala", contraataca ONG-urile. Voluntarii sustin ca mistretii s-au inmultit pentru ca au fost ucisi lupii si ursii care ii tineau la respect.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Fermierii din zona Moldovei, in special din judetele Iasi si Bacau, spun ca mistretii ies din paduri si le distrug recoltele. Porumbul a avut cel mai mult de suferit.
Laruentiu Baciu, presedintele Lapar: "Au ajuns porcii sa faca concurenta la seceta in ceea ce inseamna distrugerea culturilor de porumb."
Fermierii sustin ca mistretii merg si 50 de kilometri pe noapte si lasa in urma dezastru. Pentru ca vanatorii nu reusesc sa controleze numarul porcilor salbatici, pagubitii cer o lege mai putin restrictiva. Acum mistretii pot fi vanati doar in anumite perioade ale anului si fara haitasi.
O abordare complet gresita, cred ecologistii. Acestia sustin ca numarul mare de mistreti arata ca s-a stricat echilibrul in padurile din Romania. Au fost omorati prea multi ursi, lupi sau rasi.
Csibi Magor, presedintele WWF Romania: "In aceste conditii in care aceste animale de vanatoare, aceste carnivore mari sunt vanati, in momentul acela, echilibrul in padure se distorsioneaza, mistretii fac pagube extrem de mari pentru fermieri, iar noi venim cu cea mai barbara solutie sa ii vanam si sa ii impuscam."
Reprezentantii Ministerului Mediului anunta ca fermierii pot cere despagubiri pentru distrugerile provocate de mistreti. Pentru asta trebuie sa depuna o cerere la primaria din localitate, iar o comisie va analiza situatia.
In cazul in care fondul de vanatoare din zona se face vinovat pentru ca a scapat de sub control numarul mistretilor, este bun de plata. Altfel ... se ocupa statul.