Cerbi si mistreti vanati fara autorizatie, in farfuria clientilor unor restaurante. Functionari publici, implicati in dosar

11-02-2016 12:50

Goana dupa castig a unor patroni de restaurante nu are limite. Doi proprietari de localuri din Giurgiu si Arges sunt acuzati de politisti ca vanau fara autorizatie cerbi si mistreti, pe care ii puneau apoi in farfuriile clientilor.

Iar acestia mancau, fara sa stie ca puteau ajunge direct in spital. In aceasta ancheta sunt avizati si angajatii unor institutii publice. De la toti, politistii au ridicat peste o jumatate de tona de carne de vanat. 2 suspecti au fost retinuti in urma cu cateva minute.

Acesta este unul dintre localurile din jud Arges calcate in aceasta dimineata de politisti. Un loc inchiriat demult de cei care stau in zona pentru nunti si alte evenimente. Ei bine, daca ar avut in meniu vanat s-ar fi expus unui risc urias. Politistii spun ca patronul vana in mod ilegal cerbi si mistreti si le punea friptura in farfurie.

Vecina: "Au fost mascatii.
Reporter: Dar vinde carne de vanat?
Vecina: Nu stiu , nu ma bag. Sunt multe probleme pe aici."

Vizat este si patronul unui restaurant din Giurgiu. Anchetatorii spun ca acesta si suspectul din Arges isi puteau imbolnavi clientii, pentru ca vanatul braconat nu are avizul directiilor sanitar veterinare, care spun daca animalele pot fi consumate in siguranta.

Daniel Popa, director executiv: “Mistretul, ca si porcul, poate sa aiba trichineloza, in cazurile grave poate sa fie pana la deces. Iar cerbul poate avea tuberculoza.”

Culmea, in aceasta ancheta sunt acuzati de braconaj si unii angajati ai Asociatiei de vanatoare Giurgiu, care ar fi trebuit sa se asigure ca partidele se desfasoara legal. Contactati, cei din conducere spun ca nu stiu despre ce este vorba, la fel cum procedeaza de altfel si primarul din Vedea, judetul Giurgiu. Aici suspect prentru aceleasi fapte este un consilier.

Balan Marian, primar Vedea: “Au ridicat monitorul de la camera amplasata pe drum, m-au intrebat daca am arme si munitie in primarie. Le-am zis ca nu. Nu stiu despre ce este vorba. Eu am 19 consilieri nu stiu ce fac toti."

Una peste alta, toti cei implicati se declara nevinovati. Dar, cu toate acestea, politistii au ridicat de la adresele tututor nu mai putin de 600 de kg de carne de vanat.

Braconajul a luat amploare in Romania. Anul trecut au fost depistate peste 600 de infractiuni, in crestere cu 6 procente fata de 2014.


VIDEO PROTVPLUS.RO