Fabricile raman fara muncitori, desi patronii vin cu pachete tentante. Ce salariu ofera o firma de portelanuri din Alba Iulia
Criza de personal de la noi din tara atinge cote ingrijoratoare. In disperare de cauza, patronii fabricilor vin cu pachete tentante si cer in permanenta ajutorul primarilor de la sat. Chiar si asa, lucratorii se lasa asteptati.
Prefera sa stea acasa, in somaj sau sa-si caute de lucru peste hotare.
Directorii fabricii de portelan de la Alba Iulia cauta angajati dornici sa munceasca. Fabrica are 1400 de angajati, dar tot i-ar mai trebui 100 ca sa onoreze toate comenzile, mai ales ca peste 90% din productia obtinuta merge la export.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Bianca Fleschin, director economic firma: "Ne confruntam cu aceasta problema din cauza lipsei de constiinta a muncii care exista in Romania. Cautam angajati in permamenta si in satele din imprejurimi."
Fabrica angajeaza inclusiv pensionari, iar salariul de incepator porneste de la 1300 de lei, plus tichete de masa.
In judetul Cluj, numai o fabrica de calorifere ar avea nevoie de 80 de angajati. Nu mai vorbim de fosta platforma Nokia de la Jucu, unde astazi functioneaza fabricile Delonghi si Bosch, fiecare cu deficit de angajati de ordinul sutelor. Companiile cer ajutorul primarilor de la sate.
Emil Pirtoc, primar comuna Iclod: "Din pacate, fiecare sesiune de selectie se termina cu esec. Am un site al punctului de informare turistica si si acolo dam anunturile pentru ocuparea fortei de munca."
Firmele au ajuns sa-si aduca lucratori de la sute de kilometri, din Moldova, de exemplu. Dar compromisul costa.
Reprezentantii companiilor au batut din poarta in poarta si au stat de vorba cu oamenii despre oferta de munca, insa fara rezultat. Mai mult, in unele sate acestia au cautat case nelocuite in care sa ii gazduiasca pe cei care vor sa vina sa lucreze din alte localitati la fabricile din zona.
In mod normal, firmele incearca sa-i atraga pe angajati cu pachete salariale care pornesc de la minimum pe economie, pana la 1700 de lei, dar care includ si asigurari medicale, bonusuri de performanta sau de vechime si transport gratuit. Dar tot nu reusesc.
Andreea Puscas, manager resurse umane: "Oamenii decid sa mearga in alta parte, chiar daca acea alta parte inseamna doar sa primeasca somaj."
"Mai bine m-as duce la sapa, decat pentru 5 milioane la particular. E bataie de joc", este de parere un somer.
"Daca nu dau nici 10 milioane, nu merita sa mergi. Mai bine stau aici sau muncesc cu ziua ca castig mai mult. Socoteste si dumneata: cu 50 de lei pe zi plus mancare, cafea, o tuica, ca nu ajunge la 50 de lei, ca ajunge la 100" - isi face calculele alt somer.
La inceputul lunii, la nivel national, erau disponibile peste 18.000 de locuri de munca, un numar in crestere fata de lunile precedente.