Frica tinerilor din Romania de a ramane someri cu diploma. Cat costa sa studiezi in strainatate

Dată publicare: 12-10-2013 18:21
Dată actualizare: 15-10-2013 06:50


De teama ca in tara lor vor ajunge someri cu diploma, tot mai multi tineri romani vor sa-si termine studiile in strainatate.

La targul de universitati organizat in acest zile in Capitala, mii de liceeni s-au familiarizat cu sistemele educationale din afara, iar multi dintre ei si-au ales tinta.

In topul preferintelor, pe primul loc ramane Anglia, iar Elvetia are si in acest an cele mai scumpe taxe. In toate tarile, insa, doar cei bine pregatiti vor primi burse de studii.

Chiar daca este abia in clasa a X-a, o adolescenta este hotarata sa plece din tara cand va termina liceul. Studiaza la Cervantes, dar vrea ca diploma de licenta sa fie scrisa in limba engleza.

Chiar daca stie ca le va desparti mii de kilometri, mama o sustine pentru ca "trebuie sa-si urmeze drumul ei in viata".

La fel de hotarat sa paraseasca tara este si Eduard. E in ultimul an la liceul Leonida si isi doreste o cariera in turism. A aflat la targ ca universitatile din Elvetia sunt renumite pentru aceste specializari.

''Pot invata mai multe acolo, dupa un an pot pleca si in alte tari in practica'', spune Eduard, completat si de mama sa. "Eu mi-am dorit sa plec dar nu am putut, il sustin pe el...''

''Taxele scolare se ridica la 35 de mii de franci elvetieni pe an, aici includem educatie, uniforme, manuale...", explica un reprezentant Cesar Ritz.

Una dintre universitatile din Anglia cu cei mai multi studenti romani este Leeds. Taxele sunt in jur de 9000 de euro pe an.

La fel de cautate sunt si universitatile din Olanda, iar in fruntea listei este Amsterdam University of Applied Sciences.

Pe langa o educatie de calitate, in strainatate studentii au si beneficii financiare. In Marea Britanie tinerii pot primi un imprumut de la stat care sa le acopere taxele de scolarizare, iar banii ii vor restitui abia dupa ce se angajeaza.

Suedia si Damenarca raman tarile in care invatamatul este gratuit. In Marea Britanie taxele sunt intre 7500 si 9000 de lire anual, iar in Olanda un an de studii costa intre 1800 si 2000 de euro.

In prezent, peste hotare invata aproximativ 30.000 de studenti romani.


VIDEO PROTVPLUS.RO