Experiențele unor români care s-au căsătorit peste hotare. Ce probleme au întâmpinat
Căsătoria pe timp de pandemie poate fi o adevărată provocare, spun îndrăgostiții care au vrut să devină o familie cu acte în regulă și să-și invite familia și prietenii la ziua cea mare.
Sunt cupluri care s-au căsătorit pe plajele din Grecia, în acest an, iar cei mai norocoși și-au programat nunțile în Dubai, Mexic sau Cuba. Însă birocrația de la unele consulate din străinătate le poate strica bucuria mirilor.
Raluca a trăit experienţa dosarului cu şină la consulatul României din Dubai. Pe 3 noiembrie, ea şi iubitul ei au depus online actele în vederea căsătoriei, pe platforma e-consulat.ro.
Raluca: „Pe site-ul e-consular scrie că e prioritizată depunerea online a actelor și a cererilor, din cauza pandemiei. Ei au spus că nu se ia în considerare. Deși aveam confirmarea mail-ului de oficiere, cei de la consulat ne-au spus că acesta se trimite automat și că e o greșeală din sistem. I-am întrebat dacă au citit aplicația depusă și au răspuns că nu, și că ele sunt depuse doar pentru a ne înregistra în baza de date. Nu ni s-a dat voie să intrăm. Pentru a intra în consulat este nevoie de o programare online pe e-consulat. Noi am explicat că deși am sunat la numerele de telefon afișate pe site-ul mae.ro, nu răspunde nimeni la acestea. Consulatul mi-a răspuns că acelea nu erau, de fapt, numerele instituției și nu știe cine le-a pus acolo”.
Au primit pe mail şi o confirmare de înregistrare a căsătoriei pentru data de 22 noiembrie. Când au ajuns însă la consulat, au trăit o experienţă birocratică marca România. Şi au aflat că nu se pot căsători.
Raluca a reluat procedura şi spera ca în curând să se căsătorească.
Sunt însă şi cazuri fericite. Mulţi români au decis uin ultimele luni să devină o familie pe plajele însorite ale Greciei, unde restricţiile impuse de Covid au apărut mai târziu, ca la noi. La 27 de ani, Denisa a devenit soţie, cu acte în regulă, în august, în Creta. Au fost prezenţi doar mirii şi naşii.
Denisa: "A fost amenajat pe o plajă, avaem o arcadă cu flori şi un voal, a fost un ofiţer al stării civile grec şi a durat vrei 15-20 de minute. A fost mult mai simplu decât căsătoriile în România. Dacă ar fi să aleg da, aş face din nou, chiar pot să spun că mă bucur că am nimerit aşa, că am făcut nunta aşa, restrâns."
Pe Cati, începutul pandemiei a prins-o în vizită la Londra, unde a rămas blocată câteva luni. A fost cu noroc, pentru că şi-a întâlnit viitorul soţ, tot român. S-au întors în ţară, în iulie, unde au vrut să organizeze nuntă.
Vă puteţi uni destinele şi pe iaht, în Marea Neagră, în afara apelor teritoriale romaneşti. Comandantul ambarcaţiunii este cel care oficiază căsătoria civilă, recunoscută de autorităţile noastre. Aveţi nevoie de aceleaşi acte, ca pe uscat.
Grecia este deocamdată în carantină dar Dubai, Cuba şi Mexic sunt deschise celor care vor să se căsătorească. La ceremoniile de pe plajă pot participa maximum 50 de persoane.
Ioan Selner, organizator nunţi pe plajă: "În aceste ţări noi ne ocupăm de acte pentru cununia civilă, iar mirii vin în ziua nunţii doar să semneze. O astfel de nuntă începe de la 3 mii de euro un cuplu, care înseamnă o cină romantică şi actele pentru cununia civilă."
Pentru fiecare cuplu prezent la ceremonie, organizatorii mai plătesc 400 de euro. La suma totală se adaugă şi cheltuielile cu transportul şi cazarea.
Să ne uităm şi pe cifrele care vin de la Institutul de Statistică. În primele 9 luni ale acestui an, căsătoriile au scăzut cu 40 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
De exemplu, în iunie am avut de trei ori mai puţine căsătorii faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În septembrie însă, românii au prins curaj şi cifrele aproape că s-au egalat.