Era anuntata drept "cea mai mare productie de grau de dupa 1989". Recolta reala insa ar putea duce chiar la scumpirea painii
Recolta de grau va fi cu 20% mica fata de cea de anul trecut, sustin cultivatorii. Daca la inceputul lui iunie se asteptau la o productie record, acum se tem ca vor fluiera a paguba.
A plouat prea mult, iar apa a inecat lanurile in multe zone din tara. In aceste conditii, din toamna painea s-ar putea scumpi, si nu ieftini, asa cum se asteptau multi.
"Semne bune graul are", isi spuneau producatorii la inceputul lunii iunie, cand spicul nu era copt. Se asteptau chiar la un record pentru ultimele trei decenii, de 8,3 milioane de tone. Asta dupa ce anul trecut am avut o productie de peste 7 milioane de tone.
"Estimam o productie mai mare decat anul trecut. Pe urma au venit diferentele de temperatura. Noaptea erau 12-13 grade, ziua 28. Aceasta diferenta a facut sa ramana niste boabe foarte mici. Am pierdut cantitativ, am pierdut calitativ", a explicat Ilie Dan, presedintele asociatia producatorilor agricoli Ilfov.
Acum lucrurile par clare: "Pana nu intri in lan, nu ai de unde sa stii ce productie ai. Mai putin cu 20% fata de anul trecut", a dezvaluit Marius Ranceanu, producator de grau.
Daca anul trecut, cand productia de grau a atins cote record pentru ultimii ani, produsele de panificatie nu s-au ieftinit, iar producatorii ne spun deja sa ne asteptam ca painea sa se scumpeasca. Mai ales ca graul are bobul mic si este neproductiv.
Noile previziuni vin intr-un moment in care nu stim daca vom scoate 3.600 de kilograme la hectar. Adica jumatate din cat strang francezii si nemtii. Patronatele ii acuza chiar pe cei care anuntau productii record ca vor sa scada pretul graului pe piata.
Asadar, se pare ca anul acesta nu ne vom apropia de productia din 2013, cu atat mai putin sa o depasim. Cu siguranta vom avea insa mai mult grau decat in 2012.
Potrivit Institutul National de Statistica, Romania a exportat in primele patru luni ale anului peste 1 milion de tone de grau in valoare de 232 de milioane de euro. Cantitati mari au ajuns in Congo si Maroc.