Elevii vor invata sa acorde primul ajutor si ce sa faca in caz de furtuna, dintr-un ghid de educatie
Elevii vor putea invata cum sa acorde corect primul ajutor si cand sa sune la 112, dar si ce riscuri are statul prea mult la soare si ce trebuie facut in caz de cutremur, incendiu sau furtuna, dintr-un ghid de educatie medicala.
Ghidul "Sunt primul ajutor!" are 140 de pagini si opt capitole, primul si al doilea cuprinzand notiuni generale de igiena si de anatomie. Un capitol aparte este destinat preventiei, iar un altul, apelului la numarul de urgenta 112.
Cel mai amplu capitol este intitulat "Primul ajutor" si cuprinde masuri de autoprotectie si interventie la fracturi, arsuri, plagi, insolatie, inec si degeraturi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, ghidul atrage atentia asupra riscurilor consumului de droguri, alcool si tutun.
Copiii sunt invatati si despre importanta donarii voluntare de sange, despre prevenirea situatiilor de urgenta in scoli si in afara lor, dar mai ales cum sa se comporte in caz de cutremur, incendiu, furtuna, inundatii sau canicula. De asemenea, ei pot afla din carte cum sa-si pregateasca rucsacul pentru situatii de urgenta.
In deschiderea ghidului, dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si fondator SMURD, spune ca instruirea copiilor se poate face in trepte. "Copilul mic poate fi invatat sa sune la 112 si ce sa spuna. Un an mai tarziu, copilul poate fi invatat cum sa recunosca stopul cardiac si cum sa opreasca o hemoragie, astfel incat atunci cand termina scoala sa fie instruit complet pe toate aspectele de prim ajutor de baza", explica Arafat, in paginile ghidului.
La evenimentul de lansare a ghidului, managerul SABI, dr. Alis Grasu, a sustinut, si ea, importanta educarii celor mici. "Instruirea populatiei incepand cu copiii de la varste cat mai mici face parte de mult din preocuparile noastre. Am avut la Ambulanta sute de vizitatori copii si putem spune ca printre cei mai mici «cursanti» a fost o fetita de trei ani. Nu ne asteptam ca ei, cei mici, sa invete masajul cardiac. Pe ei il invatam cand anume sa sune la 112 si cand sa nu sune", a explicat dr. Alis Grasu.
La randul sau, colonelul Danut Popescu, sefului Serviciului Apel Unic de Urgenta 112 din Serviciul Telecomunicatii Speciale (STS) a spus ca, din pacate, 68 la suta dintre apelurile la acest numar nu reprezinta urgente medicale, iar 28 la suta dintre acestea din urma sunt false. "De aceea, este bine sa informam copiii, inca de mici, ca numarul 112 nu este o joaca. Cred ca elevii trebuie sa invete cat de rau pot face unui bolnav daca ocupa linia in gluma. Acest lucru se invata in multe tari de timpuriu", a spus Popescu.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), prof. Marian Banu, a precizat, tot cu prilejul lansarii ghidului, ca varianta in format electronic a acestuia va putea fi citita si pe site-ul ISMB, iar multe unitati de invatamant vor avea cartea in biblioteci.
Cartea "Sunt primul ajutor!" - scris de Mihaela Arion , redactor la Bucuresti FM - este, potrivit autoarei, "un ghid de educatie medicala si de prim ajutor pentru copiii isteti de orice varsta".
Proiectul ghidului, sustinut de Asociatia Medicilor si Farmacistilor Palestinieni din Romania si Ambasadei Palestinei, a fost realizat cu sprijinul SABI si al Consiliului National Roman de Resuscitare.
Prin intermediul Asociatiei Medicilor si Farmacistilor Palestinieni, ghidul va fi difuzat si copiilor acestora.
"Este bine ca educatia privind acordarea primului ajutor sa inceapa din copilarile, sigur, cu notiuni pe intelesul fiecarei categorii de varsta. De aceea am si sustinut acest proiect, pe care il consideram de mare importanta pentru toata lumea", a spus, la evenimentul de lansare, ambasadorul Palestinei in Romania, Ahmad Bader Aqel.