Elevii vor invata sa acorde primul ajutor si ce sa faca in caz de furtuna, dintr-un ghid de educatie

Ultimul update: Luni 27 Mai 2013 00:11
Data publicarii: Vineri 24 Mai 2013 16:53
Categorie: Social
elevi

Elevii vor putea invata cum sa acorde corect primul ajutor si cand sa sune la 112, dar si ce riscuri are statul prea mult la soare si ce trebuie facut in caz de cutremur, incendiu sau furtuna, dintr-un ghid de educatie medicala.

Ghidul "Sunt primul ajutor!" are 140 de pagini si opt capitole, primul si al doilea cuprinzand notiuni generale de igiena si de anatomie. Un capitol aparte este destinat preventiei, iar un altul, apelului la numarul de urgenta 112.

Cel mai amplu capitol este intitulat "Primul ajutor" si cuprinde masuri de autoprotectie si interventie la fracturi, arsuri, plagi, insolatie, inec si degeraturi.

De asemenea, ghidul atrage atentia asupra riscurilor consumului de droguri, alcool si tutun.

Copiii sunt invatati si despre importanta donarii voluntare de sange, despre prevenirea situatiilor de urgenta in scoli si in afara lor, dar mai ales cum sa se comporte in caz de cutremur, incendiu, furtuna, inundatii sau canicula. De asemenea, ei pot afla din carte cum sa-si pregateasca rucsacul pentru situatii de urgenta.

UNICEF trage un semnal de alarma. Cum a ajuns Romania tara cu peste 100.000 de analfabeti

In deschiderea ghidului, dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si fondator SMURD, spune ca instruirea copiilor se poate face in trepte. "Copilul mic poate fi invatat sa sune la 112 si ce sa spuna. Un an mai tarziu, copilul poate fi invatat cum sa recunosca stopul cardiac si cum sa opreasca o hemoragie, astfel incat atunci cand termina scoala sa fie instruit complet pe toate aspectele de prim ajutor de baza", explica Arafat, in paginile ghidului.

La evenimentul de lansare a ghidului, managerul SABI, dr. Alis Grasu, a sustinut, si ea, importanta educarii celor mici. "Instruirea populatiei incepand cu copiii de la varste cat mai mici face parte de mult din preocuparile noastre. Am avut la Ambulanta sute de vizitatori copii si putem spune ca printre cei mai mici «cursanti» a fost o fetita de trei ani. Nu ne asteptam ca ei, cei mici, sa invete masajul cardiac. Pe ei il invatam cand anume sa sune la 112 si cand sa nu sune", a explicat dr. Alis Grasu.

La randul sau, colonelul Danut Popescu, sefului Serviciului Apel Unic de Urgenta 112 din Serviciul Telecomunicatii Speciale (STS) a spus ca, din pacate, 68 la suta dintre apelurile la acest numar nu reprezinta urgente medicale, iar 28 la suta dintre acestea din urma sunt false. "De aceea, este bine sa informam copiii, inca de mici, ca numarul 112 nu este o joaca. Cred ca elevii trebuie sa invete cat de rau pot face unui bolnav daca ocupa linia in gluma. Acest lucru se invata in multe tari de timpuriu", a spus Popescu.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), prof. Marian Banu, a precizat, tot cu prilejul lansarii ghidului, ca varianta in format electronic a acestuia va putea fi citita si pe site-ul ISMB, iar multe unitati de invatamant vor avea cartea in biblioteci.

Cartea "Sunt primul ajutor!" - scris de Mihaela Arion , redactor la Bucuresti FM - este, potrivit autoarei, "un ghid de educatie medicala si de prim ajutor pentru copiii isteti de orice varsta".

Proiectul ghidului, sustinut de Asociatia Medicilor si Farmacistilor Palestinieni din Romania si Ambasadei Palestinei, a fost realizat cu sprijinul SABI si al Consiliului National Roman de Resuscitare.

Prin intermediul Asociatiei Medicilor si Farmacistilor Palestinieni, ghidul va fi difuzat si copiilor acestora.

"Este bine ca educatia privind acordarea primului ajutor sa inceapa din copilarile, sigur, cu notiuni pe intelesul fiecarei categorii de varsta. De aceea am si sustinut acest proiect, pe care il consideram de mare importanta pentru toata lumea", a spus, la evenimentul de lansare, ambasadorul Palestinei in Romania, Ahmad Bader Aqel.

elevi Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Primele materii care vor fi predate cu ajutorul manualelor digitale. Cum arata varianta

Primele materii care vor fi predate cu ajutorul manualelor digitale. Cum arata varianta "pdf"

UNICEF trage un semnal de alarma. Cum a ajuns Romania tara cu peste 100.000 de analfabeti

UNICEF trage un semnal de alarma. Cum a ajuns Romania tara cu peste 100.000 de analfabeti

Balul de absolvire, prioritar in fata bac-ului. Cati bani e dispusa sa dea aceasta eleva pe tinuta

Balul de absolvire, prioritar in fata bac-ului. Cati bani e dispusa sa dea aceasta eleva pe tinuta

Federatia Hipocrat

Federaţia Sindicală Hipocrat, semnal de alarmă privind Legea salarizării: ”Au luat de la unii ca să dea altora”

Primul anger room din România. Clienţii pot sparge obiecte pentru sume cuprinse între 50 și 150 lei

Fără soluții pentru copiii care la 18 ani ies din centrele de plasament. ”Cei mai mulți intră în panică”

Două produse românești, pe cale de a fi protejate la nivel european

Proteste ale sindicaliștilor feroviari. Ceferiștii amenință cu greva generală

Eleva din Mureș care a căzut de la etaj are nevoie de sânge. Riscă să rămână paralizată

sarbatoare

Patriarhia Bulgară a donat României moaște ale Sf. Gheorghe

Obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Foc pe dealuri pentru a alunga spiritele rele

Adopțiile au crescut în ultimii 20 de ani, cu ajutorul asociației ”Hope and homes for children”

Ortodocşii îl sărbătoresc luni pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Chichița legislativă care le permite proprietarilor de clădiri cu reism seismic să nu le închidă

Profit de pe urma culturilor. Prețurile la care se vând butașii de pomi fructiferi