Elevii romani sunt tot mai plictisiti si invata din ce in ce mai putin. Rezultatul ingrijorator al Testului PISA 2015

Ultimul update: Vineri 09 Decembrie 2016 07:13
Data publicarii: Marti 06 Decembrie 2016 18:58
Categorie: Social

Romania a cazut trei locuri in clasamentul testelor de stiinte, matematica si citire, PISA 2015. Suntem vecini de clasament cu Trinidad Tobago.

Rezultatele arata ca elevii sunt tot mai plictisiti la cursuri, s-au inmultit cei care nu invata nimic si fata de ultima testare, de acum 4 ani, stam chiar mai rau la citirea si intelegerea unui text.

Testele PISA sunt echivalente cu Bacalaureatul unei tari - sunt teste cu intrebari din situatii de viata, dar pentru raspunsuri, elevii se folosesc de cunostintele acumulate la scoala. Iata cum stam: primii sunt cei din Singapore. Atat la Stiinte cat si la Citire si Matematica, tinerii de 15 ani din aceasta tara sunt extraordinari. Cei mai apropiati dintre campioni, geografic vorbind, sunt elevii din Estonia care au iesit pe locul 3. Noi suntem pe locul 48 din 70 de tari, si facem parte dintr-un grup cu Uruguay, Cipru, Albania si Trinidad Tobago.

S-au imbunatatit usor rezultatele la Matematica si Stiinte si sunt la fel la citire. Daca ne comparam cu 2006, stam mai prost, daca ne comparam cu 2009 stam mai bine. De fapt stam mai prost per total decat ultima testare, cea din 2012. Iata ce spun specialistii:"

Oana Moraru, expert in Educatie: "Asta se masoara. Abilitatea tanarului de 15 ani, despre care se considera ca e deja format la nivel cognitiv si decizional si valoric, de a-si pune gandirea in functiune in folosul comunitatii si al lui personal. Este clar ca Romania deocamdata sta in baza piramidei acolo unde manualele noastre scolare si programele sarbatoresc doar reproducerea de informatie, definirea si aplicarea unor algoritmi prestabiliti."

Cat despre placerea cu care elevii stau la cursuri, suntem pe locul 9 din coada. Tinerii performanti reprezinta doar 4,2%, procent infim, pe care il are din nastere orice grup, asadar scoala de la noi nu produce mai multe varfuri. Media mondiala e de 16 procente. In schimb tinerii neperformanti de la noi reprezinta un sfert.

Un exemplu de intrebare din testul de stiinte e motivul pentru care pasarile migratoare calatoresc in stoluri. Raspunsul e simplu: ca sa aiba sanse mai mari de supravietuire. Interesant este ca la nivel mondial, cursurile suplimentare si meditatiile omoara performanta gandirii, la varste prea mici.

Angel Gurria, Secretarul General al OECD: "Am masurat faptul ca in multe din aceste cazuri copilul dupa 8 ore in scoala vine acasa extenuat si este dat doua ore la meditatie, daca este inca treaz. Asta nu duce neaparat la rezultate mai bune. De fapt poate fi contraproductiv. Este rau si pentru viata de familie pentru ca oricum parintii lucreaza cate 14 ore pe zi oricum."

Testarea internationala PISA are loc o data la 3 ani si arata nivelul elevilor de 15-16 ani la matematica, citire si stiinte. Anul trecut 5.103 elevi romani din 185 de scoli, au dat aceste teste.

Gest in premiera facut de un elev in Romania.
Gest in premiera facut de un elev in Romania. "Am fost singurul care am avut curaj sa iau atitudine si sa nu raman pasiv"
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă