Elevii romani sunt tot mai plictisiti si invata din ce in ce mai putin. Rezultatul ingrijorator al Testului PISA 2015
Romania a cazut trei locuri in clasamentul testelor de stiinte, matematica si citire, PISA 2015. Suntem vecini de clasament cu Trinidad Tobago.
Rezultatele arata ca elevii sunt tot mai plictisiti la cursuri, s-au inmultit cei care nu invata nimic si fata de ultima testare, de acum 4 ani, stam chiar mai rau la citirea si intelegerea unui text.
Testele PISA sunt echivalente cu Bacalaureatul unei tari - sunt teste cu intrebari din situatii de viata, dar pentru raspunsuri, elevii se folosesc de cunostintele acumulate la scoala. Iata cum stam: primii sunt cei din Singapore. Atat la Stiinte cat si la Citire si Matematica, tinerii de 15 ani din aceasta tara sunt extraordinari. Cei mai apropiati dintre campioni, geografic vorbind, sunt elevii din Estonia care au iesit pe locul 3. Noi suntem pe locul 48 din 70 de tari, si facem parte dintr-un grup cu Uruguay, Cipru, Albania si Trinidad Tobago.
S-au imbunatatit usor rezultatele la Matematica si Stiinte si sunt la fel la citire. Daca ne comparam cu 2006, stam mai prost, daca ne comparam cu 2009 stam mai bine. De fapt stam mai prost per total decat ultima testare, cea din 2012. Iata ce spun specialistii:"
Oana Moraru, expert in Educatie: "Asta se masoara. Abilitatea tanarului de 15 ani, despre care se considera ca e deja format la nivel cognitiv si decizional si valoric, de a-si pune gandirea in functiune in folosul comunitatii si al lui personal. Este clar ca Romania deocamdata sta in baza piramidei acolo unde manualele noastre scolare si programele sarbatoresc doar reproducerea de informatie, definirea si aplicarea unor algoritmi prestabiliti."
Cat despre placerea cu care elevii stau la cursuri, suntem pe locul 9 din coada. Tinerii performanti reprezinta doar 4,2%, procent infim, pe care il are din nastere orice grup, asadar scoala de la noi nu produce mai multe varfuri. Media mondiala e de 16 procente. In schimb tinerii neperformanti de la noi reprezinta un sfert.
Un exemplu de intrebare din testul de stiinte e motivul pentru care pasarile migratoare calatoresc in stoluri. Raspunsul e simplu: ca sa aiba sanse mai mari de supravietuire. Interesant este ca la nivel mondial, cursurile suplimentare si meditatiile omoara performanta gandirii, la varste prea mici.
Angel Gurria, Secretarul General al OECD: "Am masurat faptul ca in multe din aceste cazuri copilul dupa 8 ore in scoala vine acasa extenuat si este dat doua ore la meditatie, daca este inca treaz. Asta nu duce neaparat la rezultate mai bune. De fapt poate fi contraproductiv. Este rau si pentru viata de familie pentru ca oricum parintii lucreaza cate 14 ore pe zi oricum."
Testarea internationala PISA are loc o data la 3 ani si arata nivelul elevilor de 15-16 ani la matematica, citire si stiinte. Anul trecut 5.103 elevi romani din 185 de scoli, au dat aceste teste.