Situatie ingrijoratoare in toata tara: tot mai multi elevi chiulesc de la ore. Numai in judetul Constanta in primul semestru din acest an scolar s-au inregistrat peste un million de absente.

Profesorii incearca sa-i tina pe copii la ore prin masuri "democratice" sau diverse constrangeri. La Cluj, speriati de numarul mare de absente, responsabilii au demarat un program de prevenire.

Cum ii tinem pe elevi la scoala? Este o intrebare la care multi profesori incearca sa gaseasca un raspuns, in timp ce adolescentii se distreaza prin baruri.

In judetul Constanta, avem zilnic 12.700 de absente. Daca ne raportam la numarul elevilor, 110 mii in mediul rural si urban, insemna ca zilnic lipsesc de la scoala cateva zeci de elevi. Un simplu calcul arata ca zi de zi cel putin trei clase de elevi sunt goale!

Cristina Ivan, purtator de cuvant Inspectoratul Scolar Judetean Constanta: "Sunt 1.080.000 de absente dintre care 420 de mii sunt motivate."

Reporter: “Chiulesti?”
Elev: “Din cand in cand da. Ma plictisesc, ce sa fac toata ziua acolo? Zi de zi innebunesti, ce sa faci?!”

Cand au vazut cifrele, unii profesori au incercat sa se apropie de elevi cu propuneri inedite, cum ar fi o ora in aer liber.

Viorica Bucur, diriginta: "La inceput toata lumea a fost incatata, vai daaaa, mergem la suc. Cand ne-am apropiat de locul in care trebuia sa bem sucul din 20 de elevi am mai ramas cu 5-6 restul isi gasisera altceva de facut."

Desi nu a avut rezultatul dorit, programul de ore de dirigentie in aer liber continua. In acelasi timp, elevii care chiulesc au fost indrumati spre psihologii scolari.

La Cluj, speriati de numarul mare de absente, profesorii au inceput un program pilot. Parintii primesc scrisori de la conducerea scolilor privind situatia absentelor, iar barurile sunt verificate zilnic de politisti si jandarmi. Cei mai multi elevi renunta la chiul in momentul in care parintii lor afla ce fac.

Reporter: “Ti-au fost anuntati parintii?”
Elev: “Da au fost anuntati, am primit mustrare scrisa si o mica scrisoare de la doamna diriginta acasa la parinti.”

Valentin Cuibus, director Inspectoratul Scolar Judetean Cluj: "Atata timp cat numarul absentelor nemotivate a scazut in fiecare an de cand am dat drumul la acest proiect, cu aproximativ 5% in fiecare an, inseamna ca rezultatele se vad."

La Cluj, elevii care chiulesc pierd bursele sociale sau de merit, iar la peste 20 de absente pot fi exmatriculati. Multi nu isi dau seama ca atunci cand lipsesc de la ore, isi fura singuri caciula si viitorul.