Elevii consideră temele ”grele și nașpa”. Autoritățile le cer părerea părinților, online
Temele pentru acasă ocupă prea mult timp, sunt inutile și neinteresante, se plâng elevii, iar părerea lor ar putea fi luată în seamă de Ministerul Educației.
Instituția a lansat o consultare publică la care pot participa elevii, părinții și profesorii. Ei sunt invitați să completeze online un chestionar despre temele pentru acasă, iar răspunsurile, promit mai marii Educației, vor schimba lucrurile în bine.
Prea multe, inutile și plictisitoare - iată ce spun majoritatea elevilor despre temele pentru acasa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”Sunt grele, și nașpa și plictisitoare”, spune o elevă.
Andrei, elev: "În școală facem mai mult teorie. La română am scris trei table întregi și unii colegi nici nu au apucat să scrie tot.”
În premieră, Ministerul Educației vrea să afle părerea elevilor, a părinților și a profesorilor despre teme. Așa că a lansat o dezbatere publică și cine este interesat, poate completa un chestionar on line, anonim.
Diana Novac, părinte: ”Temele pentru acasă îi stârnesc curiozitatea de a află lucruri interesante? Nu! Pentru că nu cred că atunci când ai de făcut 30 de probleme la matematică ai vreo curiozitate. O faci și gata!”
Diana Novac are doi copiii - unul în clasa a doua și celălalt într-a zecea. Și-a format o părere despre temele pentru acasă. Și nu este singurul părinte care gândește astfel.
"Sunt doar o corvoadă din punctul lor de vedere, sunt foarte multe informații care le sunt total nefolositoare și le uită, ei nu mai au timp să facă ceea ce le-ar plăcea să faca", spune Diana.
Monica Micle, părinte: "A avut de pregătit la română o compunere, la matematică - 4 exerciții cu mai multe subpuncte, la biologie - de învățat o lecție, la latină - de învățat niște cuvinte. Pentru toate temele, aproximativ 3 ore.”
Consultarea publică este deschisă până pe 20 noiembrie. Până acum, Ministrul Educației nu știe clar cum va folosi rezultatele.
Liviu Pop, ministrul Educației: ”Unii spun că sunt prea multe teme, alții spun că sunt prea puține, alții spun că sunt prea grele, alții că nu e nevoie de teme, alții spun că e nevoie. Dacă răspunsurile ne duc în zona legislației, vom face propuneri de modificare a Legii Educației Nationale.”
In acest moment, există un ordin de ministru dat acum un an care spune că temele pentru acasă să nu depășească o oră pentru clasele primare și două pentru restul. Dar mulți elevi și părinți spun că nu este o măsură realistă, în condițiile ăn care programa școlară este încă stufoasa.
Eugen Ilean, vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: ”Foarte mulți părinți ne-au făcut sesizări precum că temele și mărimea lor depindea de atragerea copiilor lor către meditații. A nu se înțelege că suntem împotriva temelor, dar teme foarte multe. Ne-am dori că aceste teme să devină, din punctul nostru de vedere, ca aprofundare a ceea ce învață la clasa, nu ca notare.”
Anamaria Creangă, profesor de limba română: ”Nici fără tema - asta mi se pare o greșeală gravă, dar nici pagini întregi cu zeci de exercitii.”
Interesul pentru chestionare a fost mare. În primele 8 ore de la publicarea lor pe site, peste 10.000 au fost completate.