Statul plateste companiile pentru a-i angaja pe elevi pe timpul verii. "Oricum acasa nu aveam nimic de facut"

Ultima actualizare: 14-07-2014 01:28

In vreme ce multi dintre picatii la bac isi ineaca amarul in barurile de pe litoral, mai sunt si elevi care vor sa munceasca. Se multumesc si cu un castig mai mic, daca simt ca experienta ii va ajuta in cariera.

Statul incurajeaza angajarea temporara: companiile primesc un stimulent financiar pentru a oferi tinerilor joburi de o vara.

Vara terasele sunt pline de clienti, asa ca firmele au nevoie de personal. Cele mai cautate joburi sunt cele de ospatar, dar si de barman, mai ales ca tinerilor nu li se cere sa aiba experienta.

Copil de medici, Iustinian a terminat cu medie mare clasa a 10-a la liceul german din Brasov. Si pentru ca vrea sa faca singur rost de bani, s-a angajat, pe timp de vara, la o terasa.

Iustinian Stelea, elev: "M-am gandit ca oricum acasa nu aveam nimic mai bun de facut. Trebuie sa fii foarte atent intotdeauna si, nu stiu, ordinea e foarte importanta si disciplina. Ca-n armata."

Lucreaza de numai doua saptamani si se descurca de minune. A invatat totul de la seful lui.

Alexandru Gabor, barman: "Ii place sa interactioneze cu oamenii, se descurca foarte bine. A invatat sa prepare bauturile, cam tot meniul nostru l-a invatat pe de rost, foarte repede."

Statul ofera firmelor cate 250 de lei pe luna pentru fiecare elev sau student angajat pe o perioada de maxim 60 de zile. Asa a putut si Ilie Moldovan, care are o mica firma de constructii, sa-si ia un ajutor.

Ilie Moldovan, directorul firmei de construcţii: "A fost ascultator, si a vrut sa invete si chiar a prins multe lucruri incat la sfarsitul contactului il lasam sa faca anumite lucruri singur, adica le-a invatat in timpul asta in care l-am avut pe timpul vacantei. Eu, cel putin, am fost incantat ca si angajator."

Nu doar companiile de turism, restaurante si servicii cauta lucratori tineri. Chiar si in firmele de productie exista operatiuni simple, care pot fi executate de incepatori.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO