Electrocasnicele ne pun viata in pericol. Ce boli riscam si ce masuri au luat oficialii europeni


Ultimul update: Miercuri 07 Noiembrie 2012 09:10
Data publicarii: Joi 21 Iulie 2011 18:56
Categorie: Stiri Sociale

Contin metale grele, anunta Comisia Europeana, care le cere producatorilor sa reduca la cel mult 0,1%: plumbul, mercurul sau cromul din frigidere, televizoare, calculatoare ori masini de spalat.

Electrocasnicele, pe care le vom cumpara din magazine ,trebuie sa respecte aceasta directiva. Aparatele pe care le folosim zi de zi contin plumb, mercur, cadmiu sau crom in vopsea, dar si in piesele componente, ne pot afecta sanatatea, atrag atentia specialistii europeni.

Contaminarea se poate face pe 2 cai : atingem electrocasnicele, iar substantele periculoase patrund in corp ori se incalzesc si degaja vapori toxici pe care ii inhalam. In timp, aceste substante se acumuleaza in organism si ne fac rau.

Unele sunt cancerigene si pot produce chiar malformatii, spun doctorii. Cei mai afectati sunt copiii. Tocmai de aceea, oficialii europeni au decis, joi, ca metalele grele sa nu depaseasca 0,1% din greutate materialelor folosite.

Ce se intampla cu aparatele aflate deja in vanzare? Comisia Europeana le acorda producatorilor o perioada de 18 luni in care sa se conformeze. Multi spun ca s-au pregatit deja.

Ce ramane pe stoc ar putea fi vandut cu preturi mici, sugereaza comerciantii. Cel mai mare pericol vine insa de la aparatele foarte vechi, pe care multi le pastreaza in locuinte, cele mai periculoase sunt televizoarele si monitoarele vechi cu tub, spun specialistii.

Pentru a fi siguri ca frigiderul, calculatorul sau televizoul sunt sigure, cereti certificatul de garantie unde trebuie sa scrie, negru pe alb, ca aparatul este conform normelor europene.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO