Drama copiilor cu handicap, care vor sa invete la o scoala normala. Cu ce probleme se confrunta

17-09-2013 19:27


In Romania sunt peste 60.000 de copii cu deficiente fizice sau mentale. 16.000 dintre ei invata in scoli speciale, sau ii primesc acasa pe dascali.

Este un drept pe care il acorda o comisie speciala, asa cum prevede o norma intrata in vigoare acum un an.

Multi parinti spun insa ca li se propune aceasta solutie doar pentru a scuti sistemul normal de invatamant de efortul integrarii unui copil care se deplaseaza greu.

Ori poarta un diagnostic de care parintilor sau educatorilor le este teama: autism, sindom Down, sau epilepsie.

Stefan are tetrapareza spastica, insa nivelul sau de inteligenta e peste medie.

Din clasa I a fost la o scoala normala. Mama a reusit sa obtina acceptul directiunii pentru rampe de acces, iar baiatul s-a integrat perfect.

In acest an, boala s-a agravat si este nevoie ca mama sa il ajute in permanenta, pentru ca scoala nu i-a putut aloca un asistent personal si in timpul orelor.

"Practic, am fost constransa cu tot ce s-a putut ca sa nu-l mai duc la scoala. Adica prezenta lui n-a fost binevenita, nu intre colegi ca ei l-au acceptat, dar profesorii, directiunea... pe motiv ca deranjez cu prezenta mea si distrag atentia celorlalti. Sunt mai mult decat indurerata", spune Luminita Stoian.

Scoala in care a invatat Stefan pana in acest an scolar, cand starea lui de sanatate a inceput sa necesite o atentie sporita, era la numai 60 de metri de casa.

Copilul putea ajunge singur, cu caruciorul rulant. Drumul pana la scoala cea noua dureaza mai mult de 30 de minute si a fost distribuit intr-o clasa de la etajul al II-lea si nu la parter, ca pana acum.

"-Tu vrei la scoala sau acasa?

-Nu, la scoala.

-De ce?

-Cred ca imi plac mai mult cele 4 ziduri colorate in galben si alb decat acasa, mie imi place la scoala...", spune Stefan Stoian.

"-Ce note luai la matematica?

-8,9... daca ma straduiam putin chiar si 10."

Si mama unui scolar de clasa I, diagnosticat de curand cu autism, sustine ca a suportat presiuni permanente sa isi retraga baiatul de la scoala.

Pentru copiii ca el, predispusi la autoizolare, retragerea din colectiv poate declansa o profunda depresie.

"Am fost si eu amenintata ca daca insist sa raman in aceasta scoala si parintii pleaca, dansa are si mijloacele sa faca acest lucru, desfiinteaza clasa si tot nu voi ramane la aceasta scoala", spune mama.

Cazul este judecat de Consiliul de Combatere a Discriminarii.

"Noi am sfatuit-o sa-i dea in judecata... autistul are nevoie de colectivitate", declara Madalina Turza.

Pentru oficiali, aceste plangeri nu par o problema reala.

"In acest moment nu mai exista cazuri in care familia sa-si doreasca scolarizarea in scoala si institutia sa refuze acest lucru. Este interzis prin lege", precizeaza Adrian Cozma, inspector ISMB.

Legea educatiei din 2011 permite scolarizarea la domiciliu a copiilor nedeplasabili, dar si a celor cu probleme de sanatate mintala.

Pentru parintii care si-au asumat lupta cu sistemul, cel mai greu e sa gaseasca dovezi ca elevul e mai degraba dat la o parte decat ajutat sa comunice.

 

Tags: scoala, elevi, handicap,

VIDEO PROTVPLUS.RO