Domeniile care cauta angajati pentru joburi temporare. Cat de avantajoasa e solutia unui loc de munca pe termen scurt

Dată publicare: 23-03-2014 19:47
Dată actualizare: 26-03-2014 06:57


Tot mai multe companii apeleaza la agentiile care ofera candidati pentru slujbe temporare. Astfel, absolventii care n-au o slujba ajung intr-o firma cu un proiect limitat.

Si, daca isi vor indeplini sarcinile asa cum trebuie, pot primi la final un contract de munca permanent.

Cristi are 23 de ani si, in timp ce face un master in comert, lucreaza pentru bani si experienta la o banca. Slujba este una temporara."Studentilor le e mai greu sa se angajeze. Este sansa mea sa ma afirm. Am fost angajat pe o perioada de 3 luni, proiectul s-a prelungit pana acum, pana la 7 luni", a povestit Cristian Mihai, angajat temporar la o banca.

"Este o solutie pentru reducerea somajului in randul tinerilor, nu doar pe termen scurt, ci intr-o perioada medie. Avem 40% din misiuni care se prelungesc, oferind contracte mai mari de 12 luni" a explicat Sorina Donisa, presedinte ARAMT - Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara.

"In prezent, in Romania exista aproape 53.000 de angajati temporar, aproape dublu fata de 2010. Multi dintre ei sunt studenti sau proaspat absolventi care au primit astfel sanse sa castige experienta pe piata muncii, fapt care ar trebui sa-i ajute in viitor sa-si gaseasca mai repede un loc de munca stabil" a relatat Raluca Stirbet, corespondent Pro TV

Sindicalistii atrag atentia insa ca aceste contracte sunt "fragile" si ar trebui sa reprezinte o optiune doar pe moment. "Nu sunt eligibile la nicio banca, nu ofera niciun plan de cariera. In cele mai multe cazuri discutam de abuzuri" a explicat Dumitru Costin, presedinte BNS.

Dar companiile care fac asemenea angajari temporare ies in castig. Isi gasesc personal pentru perioadele aglomerate sau vara, cand angajatii pleaca in vacanta. Atunci cand au nevoie de oameni pentru slujbe temporare, firmele apeleaza la agentii de munca. Acestia ii scutesc de multe drumuri pe angajatori."Scapi de fiscalitatea pe forta de munca, ai un contract de servicii, l-ai platit, l-ai terminat", a declarat Cristian Parvan, secretar general AOAR.

Au aplelat pana acum la agentii de munca temporara firmele din retail, hoteluri, restaurante, constructii, auto sau agricultura.


VIDEO PROTVPLUS.RO