Doar 3.200 de copii din cei 50.000 abandonați pot fi adoptați imediat. Documentul blocat de Senat

×
Codul embed a fost copiat

România continuă să îi condamne la o viaţă plină de lipsuri pe cei peste 50.000 de copii care trăiesc în orfelinate şi centre de plasament.

Procedurile de adopţie sunt extrem de complicate, durează foarte mult, iar din această cauză doar 3.200 de minori pot avea în orice moment o familie a lor. Recent, o iniţiativă legislativă care simplifică lucrurile a fost blocată în Senat.

Numai în maternitatea din Satu Mare au fost abandonaţi de la începutul anului şi până acum 23 de bebeluşi.

"Lucian e născut de 5 zile şi provine dintr-o familie cu mulţi copii. El este al 6-lea copil şi pentru el mama a solicitat o măsură de protecţie şi momentan nu poate să-l ducă acasă", spune o angajată a spitalului.

Bogdana Varga, asistent social: "Cadrele medicale preiau rolul de părinte pentru aceşti copii oferindu-le întreg confortul emoţional şi fizic de care au nevoie în primele zile de viaţă."

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

De la spital, pruncii ajung în centrele de plasament sau în casele de tip familial. Din acest moment intervine blocajul.

Procedurile de adopţie durează mult, pentru că este nevoie de acordul rudelor de până la gradul 4.

În tot judeţul Satu Mare, de pildă, din cei 457 de copii aflaţi în asistență maternală, doar 26 au de anul trecut o familie a lor.

Mariana Dragoș, director general DGASPC Satu Mare: "În general, familiile doresc să adopte copii de-o vârstă mai fragedă şi copii fără probleme de sănătate."

Şi din această cauză, în 2017, deşi au fost declaraţi adoptabili, 19.000 de copii, numai pentru 10 la sută dintre aceştia viaţa s-a schimbat în bine.

Parlamentari de la toate partidele au semnat o iniţiativă legislativă a deputatului USR Iulian Bulai, prin care se doreşte modificarea legii.

Iniţiatorul propune ca un minor să ajungă într-o familie în cel mult 90 de zile de la data în care a fost declarat adoptabil.

De asemenea, susţinătorii acestei idei vor să fie întrebaţi dacă îşi doresc să aibă grijă de copil doar părinţii, fraţii, unchii şi mătuşile acestuia.

Anca Cujbă, coordonator Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi Cluj: "Ar fi prielnic ca cei care vor să adopte să nu mai caute rude până la gradul patru a acestor tineri. Persoanele care adoptă trebuie să aibă un certificat şi acest certificat expiră la doi ani, iar ei au vrut să se prelungească la cinci ani."

S-a luat în calcul inclusiv varianta adopţiilor la nivel internaţional. Luni, toate aceste propuneri au fost blocate de senatori.

Iulian Bulai, deputat USR: "Ce păcat că dedicaţia şi unitatea în spirit de care dvs daţi dovadă nu o exersaţi când e vorba de familii reale şi copii reali. Nu vă pasă că 55.000 de copii suferă în continuare în orfelinate şi plasamente. De fapt, sunteţi uniţi să refuzaţi iniţiativa USR de modificare a legii adopţiei."

Robert Cazanciuc, senator PSD: "Din păcate, n-are coerența necesară pentru a modifica legea adopţiilor. Azi nu avem un proiect care să poată fi votat, e în dezbatere acum o propunere care vine de la guvern, care propune soluţii."

De altfel, guvernul a adoptat săptămâna trecută o modificare a legii, potrivit căreia autorităţile nu vor mai trebui să caute rudele de până la gradul al patrulea, înainte să declare un copil adoptabil, ci doar părinţii care îşi părăsesc copiii. În plus, părinţii adoptivi ar urma primească un stimulent financiar de la stat de cel puţin 600 de lei. 

Propunerea Guvernului urmează să fie votată de parlamentari.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Românii care au reușit să adopte copii povestesc prin ce au trecut. Legea ar putea fi simplificată
Românii care au reușit să adopte copii povestesc prin ce au trecut. Legea ar putea fi simplificată

România ocupă printre ultimele locuri în Europa la numărul de copii adoptaţi, în condiţiile în care 55.000 sunt abandonaţi.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.