Dezbatere: unde mergi la medic, la stat sau la privat?
Medicii vor fi obligati sa aleaga unde vor lucra: cabinetele de stat sau clinicile private. In ultima perioada din ce in ce mai multe cadre medicale au renuntat la spitalele de stat, iar pacientii au avut ca intotdeauna cel mai mult de suferit.
De ce se intampla acest lucru? Simplu: vocatia trece in primul rand prin stomac. Dupa 11 ani de scoala si sute de examene, medicii iesiti de pe bancile facultatii sunt rasplatiti de stat cu 600 de lei lunar. In aceste conditii, candidatii stransi la portile facultatilor de profil abia asteapta sa ia drumul strainatatii. Autoritatile ii roaga frumos sa mai ramana, chiar daca vor muri foame.
Si cum stomacul este mai presus decat chemarea vocationala, medicii raman indiferenti la rugamintile fierbinti ale autoritatilor. Cel putin asta reiese dintr-un sondaj facut in 2007 de Colegiul Medicilor Iasi. 90% dintre cei care sunt pe cale sa isi faca bagajele ar opta pentru o tara din Uniunea Europeana - Franta sau Marea Britanie. Trist e ca in spitalele de la noi sunt din ce in ce mai putini specialisti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Toata nebunia a inceput in ianuarie 2007, cand europenii au anuntat ca sunt gata sa recunoasca diplomele medicilor romani. In aceste conditii, din cei 3500 de medici care au facut o cerere in acest sens, 2800 au aflat ca pot pleca oricand in strainatate. Astfel, exista zone rurale in care un medic de familie are grija de 4000 de pacienti, iar guvernantii inca mai cauta solutii. Cel mai trist e ca majoritatea celor care vor sa munceasca in spitalele din vest au intre 25 si 40 de ani.
O alta solutie pentru a tine cadrele medicale in tara sunt clinicile private care sunt dispuse sa plateasca medicii si cu 3.000 de euro lunar, suma in care sunt incluse sporurile pentru turele de noapte si garzile, mai mult o asistenta are un salariu brut mediu si fara sporuri aferente de aproximativ 2.000 de lei. In comparatie, un medic specialist care lucreaza in cadrul unui spital de stat fara a avea insa si functii de conducere este de aproximativ 350 de euro, in timp ce un rezident castiga circa 150-200 de euro.
In aceasta situatie, leafa lunara nu le asigura medicilor nici traiul cel mai modest si astfel venitul "extra-salarial” este oricand binevenit. Insa cand "micile atentii” pe care le dati medicilor de bunavoie se transforma in spaga?