Dezalcoolizarea ramane un subiect TABU. 10% dintre romani beau peste masura, doar 1200 se trateaza
Mergem mai departe cu informatii ingrijoratoare. Unul din 10 romani a cazut in patima alcoolului. Cel putin, asta arata estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii care plaseaza Romania pe lista tarilor fruntase in Europa in acest clasament.
Putini recunosc insa deschis ca au o problema. 1200 dintre ei au acceptat sa intre intr-un program gratuit de tratare a dependentei de alcool, iar acum nu regreta.
La 40 de ani, Adrian a reusit sa-si accepte conditia de consumator de alcool si sa-i lase pe cei din jur sa-l ajute. Dupa cel putin 6 ani in care bautura i-a dictat viata, a inteles ca drumul pe care se afla era unul gresit, care l-ar fi dus la pierzanie. Acum merge cu placere la serviciu, iar familia este din nou cea mai importanta pentru el.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Efectiv vedeam viata in spatele sticlei, prin sticla, cum sa beau, unde sa beau. Nu eram conumator singuratic, cautam anturaje. In familie existau certuri pe tema consumului meu de alcool'', poveste Adrian.
Alcoolul este o problema si in familia acestei femei. Sotul ei este dependent de mai bine de 15 ani, dar refuza deocamdata terapia. Chiar daca ii este greu, ea merge la sedintele de grup ca sa-si poata intelege partenerul.
''Treaba mea este sa-l sustin si sa-l sprijin, este umarul de care are nevoie si stiu ca va reusi sa treaca peste aceasta problema''
Nu exista un profil exact al consumatorului de alcool. Familia, serviciul, cercul de prieteni si mostenirea genetica sunt factori importanti care ii influenteaza comportamentul.
Ultimul studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania media consumului de alcool este de peste 15 litri pe cap de locuitor, cu 3 litri mai mult fata de media europeana.
Specialistii spun ca barbatii din Romania pot consuma 24 de g de alcool pur in fiecare zi. Asta inseamna fie 2 sticle de bere a cate 330 ml, fie 2 pahare de vin a cate 125 ml. Cand vorbim despre femei, cantitatea se injumatateste
In Romania excesul de alcool omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc: aproximativ 100 in fiecare an.
Conform OMS cei mai mari bautori se afla in Europa Centrala si de Est - cu 14,5 litri de alcool pur pe adult pe an, comparativ cu 12,4 litri in Europa Centrala si de Vest, 11,2 litri in sudul continentului si 10,4 litri in tarile nordice.