Platim degeaba CASS. De marti vom plati si consultatiile la medicul de familie

Ultima actualizare: 25-10-2012 20:44

Asta pentru ca medicii si autoritatile nu s-au inteles asupra termenilor noului contract cadru din sanatate. Drept consecinta, doctorii spun ca de marti vor percepe taxe pentru consultatii.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a invitat reprezentantii medicilor de familie si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate la discutii, miercuri, la ora 14.00, la sediul ministerului ca sa rezolve situatia din sanatate - unde de o saptamana medicii de familie nu au semnat acordul cu CNAS si nu elibereaza retete gratuite si nci nu sunt platiti pentru serviciile prestate pentru asigurati.

In cadrul discutiilor, reprezentantii medicilor de familie au cerut 200 de milioane de lei pentru intretinerea cabinetelor, in timp ce cei ai MS si CNAS au spus ca aceasta cheltuiala nu poate fi sustinuta.

In aceste conditii, medicii de familie spun ca nu vor semna contractul cadru, iar de marti vor percepe taxe pentru consultatii. In replica, ministrul Cseke Attila a sustinut ca prioritar este pacientul.

In timpul discutiilor, cateva zeci de medici de familie s-au adunat in fata Ministerului Sanatatii, pentru a astepta rezultatul acestora.

Medicii de familie au spus initial ca incearca sa sustina functionarea cabinetelor pana in 14 iunie, in speranta ca pana atunci vor fi rezolvate problemele, astfel incat sa nu fie obligati sa ii puna pe pacienti sa plateasca pentru consultatii.

Normele la noul contract-cadru pe 2011-2012 prevad o crestere cu 10% a veniturilor asistentei primare, alocarea banilor presupunand un efort financiar suplimentar intrucat statul nu are fonduri sa aloce majorarea de 30% ceruta de medicii de familei, a declarat, marti, presedintele CNAS, Lucian Duta.

El a tinut sa precizeze ca o majorare de 30 la suta este imposibila in acest context economic. "Este imposibil sa alocam medicinei primare o crestere cu 30 la suta a veniturilor. In acest context economic, este imposibil. Bugetul CNAS are, la ora actuala, un deficit de cel putin, 2 miliarde si jumatate – 3 miliarde de lei, adica aproximativ 750 de milioane de euro", a mai spus Duta. El a precizat ca, pana marti la pranz, peste 2.000 de medici au semnat contractele cu casele de asigurari de sanatate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO