Descoperire istorica in parcul central din Sighisoara. Dateaza din secolul al 15-lea si doar cateva persoane au stiut de ea
O groapa de provizii din secolul al 15-lea a iesit la iveala, dupa ce o parte din terenul unui parc in curs de amenajare s-a surpat.
Specialistii spun ca este vorba despre un depozit folosit in evul mediu pentru pastrarea granelor. Locul acestor magazii subterane era un secret stiut doar de cativa oameni influenti in comunitate.
Groapa de provizii din evul mediu a fost descoperita intamplator: dupa o iarna grea, o parte din dalele care acopera parcul central, s-au surpat. Cand au vazut groapa arheologii si-au dat seama ca au descoperit un depozit din secolul al 15-lea.
Asezat la poalele cetatii medievale din Sighisoara, locul era folosit pentru ascunderea alimentelor si a granelor, despre care stiau doar cateva persoane.
Ioan Fedor Pascu, arheolog: "Este o gropa de provizii, un fel de granar, sub forma de para, piriforma, peste care era un capac de piatra apoi un strat de pamant, apoi pavaj. Gropile aveau locatii secrete, fiind cunoscute doar de cateva persoane si identificate printr-o modalitate mai speciala, cu ajutorul unor franghii, in punctul de intalnire al nodurilor facute de cei care stiau locul, asa se deschidea groapa".
Gropile erau arse pentru a opri infiltrarea apei, iar cei care divulgau locul depozitului erau pedepsiti cu moartea.
Pana acum au fost descoperite trei astfel de gropi medievale de depozitare. Prima in anii 60, care ulterior a fost distrusa. A doua, gasita in urma cu trei ani, a fost acoperita.
Cel mai probabil groapa care a iesit la iveala in urma cu cateva zile va fi documentata, iar pe urma conservata urmand ca autoritatile sa acceseze fonduri pentru reabilitarea si restaurarea locului. Asemenea granare au fost descoperite si in piata centrala al Sibiului, unde autoritatile au decis sa le transforme in atractii turistice.