Poporul certat cu periuta nu mai primeste bani pentru dinti. Ce efecte va avea taierea de fonduri

×
Codul embed a fost copiat

Si mai multi romani saraci vor ajunge stirbi si cu dintii cariati, avertizeaza Colegiul Medicilor Dentisti, dupa ce Ministerul Sanatatii
a taiat fondurile alocate stomatologiei gratuite, vitale in cazul celor nevoiasi.

De ani de zile, aceasta bunica abia musca pentru ca are doar doi dinti. A renuntat demult sa ii curete iar de mers la stomatolog nici nu poate fi vorba.

"- Folositi pasta de dinti?
Nu, ca n-am dinti"

Unii se spala la propriu din An in Paste pe dantura iar altii impart o periuta intre membrii familiei timp indelungat. Igiena este privita, de foarte multi dintre romani, drept un efort inutil sau dupa caz un procedeu costisitor si complex.

"Periuta n-am schimbat-o de vreo 3 -4 ani. La stomatolog n-am fost ca ii tot cu bani. Mi-a cerut 30 de lei. Mi-a trecut durerea si nu m-am mai dus" povesteste aceeasi batranica.

Citește și
dentist
Dentistii romani au cabinete in Italia si Spania. Lucreaza si duminica pentru a face fata cererii

Multora le este tot mai rusine sa zambesca, pentru ca nu mai au toti dintii naturali. Cariile netratate, tartrul, respiratia urat mirositoare sunt doar cateva dintre afectiunile unui popor certat cu igiena orala.

Traim in continuare intr-o tara in care un roman foloseste, in medie, doar doua tuburi de pasta de dinti pe an, de cinci ori mai putin decit un neamt. Asta la nivel urban. La tara, este dezastru.

Grav e, spun stomatologii, ca aceasta situatie s-ar putea inrautati dupa anularea fondurilor pentru programul gratuit.

In emisiunea "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata duminca, incepand cu ora 10, ministrul sanatatii a oferit explicatii.

''Am 4 lei, unul la stomatologie, 3 la cancer, dar la cancer imi trebuie 5 iau de la dinti si dau la cancer ... si reglez cu stomatologia mai incolo" explica Nicolaescu.

super
Anul trecut, cu 6 milioane de euro de la de stat, cei peste 2800 de dentisti au facut peste doua milioane de proceduri dentare , mai ales in cazul copiilor si pensionarilor sarmani.
 

"Masura de sistare a alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara, adoptata unilateral de Ministerul Sanatatii, fara informarea publica a beneficiarilor serviciilor de asistenta stomatologica si corpului profesional, afecteaza in mod grav atat pacientii, cat si demnitatea profesiei de medic dentist. Medicina dentara este inlaturata total din sistemul public al asigurarilor de sanatate, situatie unica in istoria sistemului de asigurari de sanatate la nivelul Uniunii Europene, cu afectarea iremediabila a politicilor publice de sanatate in domeniu", se arata in comunicat.

Colegiul Medicilor Dentisi mai afirma ca "o astfel de atitudine promovata de Ministerul Sanatatii va aduce prejudicii grave persoanelor asigurate care au dreptul la furnizare de servicii de medicina dentara prin pachetul de baza, fiind incalcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constitutia Romaniei, dreptul la ocrotirea sanatatii".

Potrivit CMD, masura legata de fonduri "a fost adoptata ignorandu-se total patologia stomatologica existenta, realitatea acesteia ce situeaza Romania pe unul dintre ultimele locuri in cadrul Uniunii Europene, in conditiile in care corpul profesional a avertizat asupra plafonului necorespunzator alocat, cerand ridicarea acestuia la 2 la suta din fondul destinat serviciilor medicale".

Totodata, se arata in comunicat, implementarea acestei masuri face imposibila asigurarea asistentei stomatologice in sistemul public de asigurari de sanatate, limitand, chiar anuland adresabilitatea populatiei la serviciile de medicina dentara, in special pentru copii si categorii defavorizate.

"Sistarea finantarii asistentei stomatologice din fonduri publice produce un prejudiciu extrem de important, atat material, cat si moral, medicilor dentisti aflati in relatie contractuala cu casele
teritoriale de asigurari de sanatate, in conditiile in care doctorii au platit taxe de avizare si au dotat cabinetele, iar acum sunt in situatia de a nu mai putea presta servicii"
, sustine CMD.

Colegiul reclama faptul ca autoritatile nu au explicat masurile luate si nici nu i-au consultat pe dentisti, care sunt pusi in situatia de a explica pacientilor despre anularea alocarii de fonduri pentru decontarea serviciiior de medicina dentara. In acest context, sustine CMD, costurile in stomatologie vor creste, iar tot mai multi oameni vor prefera sa nu se mai trateze.

Colegiul Medicilor Dentisti din Romania considera ca este "imperios necesara realizarea unor politici de sanatate publica in domeniul medicinei dentare, in acord cu starea reala de sanatate a populatiei, incluzand, pe de o parte, acordarea asistentatei stomatologice in sistemul public al asigurarilor de sanatate, iar pe de alta parte, introducerea medicinei dentare in cadrul programelor nationale de preventie".

Aceeasi asociatie profesionala anunta ca va intreprinde orice demersuri necesare pentru apararea demnitatii profesiei, a medicilor dentisti si a pacientilor, si recomanda colegiilor teritoriaie sa adopte orice alte masuri pe care le considera necesare in acest sens.

Protestul CMD este semnat de presedintele Biroului Executiv al CMDR, prof. dr. Ecaterina Ionescu.

Ministerul Sanatatii, institutia care face politica sanitara in Romania, a stabilit reducerea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica in 2013, fiind vorba despre o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma, a precizat anterior Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

"Ministerul Sanatatii este cel care face politica sanitara in Romania, iar in acest sens a stabilit reducerea fondurilor la asistenta medicala stomatologica, cu precizarea ca, in 2013, intentioneaza sa infiinteze un program de preventie in stomatologie. Decizia de reducere a fondurilor la asistenta medicala stomatologica in 2013 a fost, asadar, o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma", s-a aratat intr-o informare redactata de CNAS.

In 2013, conform Legii bugetului de stat, pentru asistenta medicala stomatologica au fost alocate 13 milioane de lei, fata de 57,8 milioane lei in anul precedent, a mai precizat CNAS.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a confirmat reducerea fondurilor, precizand insa ca se va incerca gasirea unei solutii la rectificarea bugetara. "Bugetul este unul limitat, vom incerca sa vedem ce putem face la rectificare", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul, care a confirmat si intentia legata de un program de preventie in stomatologie.

Potrivit unui anunt postat pe site-ul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), intrucat CNAS nu a alocat fonduri in aprilie pentru asistenta stomatologica, nu vor fi incheiate acte aditionale pentru aceasta perioada si nici pentru restul anului.

"Avand in vedere faptul ca, prin adresa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 29 martie, nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru «Asistenta medicala stomatologica - activitate curenta», va comunicam imposibilitatea de a incheia acte aditionale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistenta. Totodata, vom suspenda procesul de contractare pentru aceast tip de asistenta pentru anul 2013, pana la primirea unor precizari suplimentare din partea CNAS", se arata in anuntul postat de CASMB.

Normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevad ca pachetul de servicii medicale de baza de medicina dentara preventive si tratamentele de medicina dentara vor fi acordate cu decontarea totala de catre CNAS pentru copii cu varste pana in 18 ani si pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultatiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare la dinti, extractiile, montarea protezelor acrilice si revizia acestora.

Medicii dentisti sustin ca Romania este tara cu cele mai multe persoane cu carii dentare si in care alocatiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scazute, respectiv 0,4 la suta din bugetul Sanatatii. In luna martie bugetul alocat a scazut la 30 la suta, pentru ca in aprilie sa devina zero. In unele judete, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, in timp ce alte judete primesc 200 de lei.

Pentru copii, varstnici sau persoane cuprinse in legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau in proportie de 40 - 60 la suta. De la 1 aprilie, toata lumea va plati atunci cand merge la stomatolog, au mai aratat medicii dentisti.

In octombrie 2012, directorul executiv la Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice, dr. Alexandru Brezoescu, anunta ca numarul celor care solicita tratament dentar a scazut cu 20 la suta fata de 2011, intrucat plafonul CNAS pentru aceste servicii este foarte redus, nici macar copiii neavand gratuitate absoluta.

"Din pacate, numarul celor care solicita tratament dentar scade de la un an la altul, din cauza crizei. Sunt oameni care nici nu mai vin pentru un tratament complet, ci doar cat sa-si potoleasca durerea", declara atunci Alexandru Brezoescu, la conferinta de presa din deschiderea Congresului International de Medicina Dentara.

Brezoescu critica faptul ca, an de an, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate micsoreaza plafonul acordat medicilor stomatologi pentru tratamente, astfel ca banii se termina "dupa doua proteze".

"Din pacate, medicina dentara este cea mai vitregita. Alocatia pe cap de locuitor este de 70 de bani pe an. CNAS aloca un plafon pentru tratamentele dentare cabinetelor care sunt in contract cu Casa, in valoare de 1.000 de lei. Din acesti bani, ar putea fi puse doua proteze. Daca nu sunt puse proteze, atunci banii ajung pentru tratarea catorva carii simple, cateva extractii si cam atat", mai spunea Brezoescu.

Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice a cerut atunci CNAS sa incheie contract de asigurari de sanatate direct cu pacientii, si nu cu medicii.

In Capitala sunt 3.900 de medici stomatologi, dintre care mai putin de 10 la suta, respectiv 300, au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Daca toti stomatologii ar incheia contract cu CASMB, atunci plafonul alocat fiecarui cabinet ar ajunge, probabil, la doi-trei lei, potrivit medicilor.

Brezoescu preciza ca in Bucuresti functioneaza 130 de cabinete stomatologice scolare, banii alocati tratamentelor ajungand pentru mai putin de 100.000 de copii.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Stomatologii din Mures se pregatesc de protest
Stomatologii din Mures se pregatesc de protest

Nemultumiti de gestul Minsiterului Sanatatii, care a sistat alocarea de fonduri pentru asigurarea asistentei stomatologice in sistem public de asigurari de sanatate, medicii dentisit din Mures intentioneaza sa intre in greva timp de doua ore pe zi.

Dentistii romani au cabinete in Italia si Spania. Lucreaza si duminica pentru a face fata cererii
Dentistii romani au cabinete in Italia si Spania. Lucreaza si duminica pentru a face fata cererii

Dupa ce au remarcat numarul mare de vestici care vin in Romania sau Ungaria pentru a-si ingriji dantura, dentistii romani au trecut la actiune.

Ramanem fara specialisti. Peste 5.000 de medici au cerut anul trecut drept de munca in strainatate
Ramanem fara specialisti. Peste 5.000 de medici au cerut anul trecut drept de munca in strainatate

Peste 5.600 de medici, farmacisti si dentisti au solicitat anul trecut Ministerului Sanatatii certificatele de conformitate in baza carora sa poata lucra in strainatate.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.