Specialistii in constructii ne atrag atentia sa nu ne jucam de-a renovatul, mai ales cand stam la bloc. Demolarea peretilor de rezistenta este interzisa si orice modificare din apartament are nevoie de acordul autoritatilor.

Un singur perete de rezistenta daramat poate subrezi toata cladirea si poate pune in pericol viata locatarilor in cazul unui cutremur. Din pacate, unor proprietari nu le pasa nici de lege si nici de cei din jur.

Locatarii acestui bloc de 10 etaje din sectorul 4 al Capitalei s-au plans ca le e teama sa mai stea in case, pentru ca vecinul de la parter a spart peretii din interior si podeaua. Vrea sa amenajeze o frizerie, insa nu are autorizatie, spune chiar primarul sectorului.

"Ia uitati, domnule primar, ce a putut sa faca nenorocitul acesta. A gaurit... ce-l intereseaza pe el?"
"Va sustinem in limitele pe care legea...
- Dom'le, sa nu moara oamenii, sa fie prinsi aici sub daramaturi."

In fata unor astfel de situatii edilii au putere limitata: dau amenzi si cer reparatii. Insuficient insa pentru siguranta oamenilor.

Daniel Baluta, primarul sectorului 4: “Nu au dus la indeplinire masurile pe care politia locala le-a impus: adica readucerea la forma initiala a acestei renovari si plata amenzilor. Au continuat aceasta lucrare, ceea ce ne duce in situatia ingrata de a face plangere penala."

Georgeta Delcea, administratorul blocului: "Nu ne simtim in siguranta, de aia am facut atatea hartii catre institutiile statului".

Specialistii in constructii atrag atentia ca un bloc din care lipsesc pereti de rezistenta se comporta la cutremur asemenea unei cladiri cu risc seismic.

Mircea Radulian, director INFP: "La cutremurele mai mari de magnitudinea 7 pot aparea probleme grave daca structura de rezistenta e afectata."

Prof. Radu Vacareanu, pro-rector Universitatea Tehnica de Constructii: “Orice perete de rezistenta, stalp de cadru ce este indepartat afecteaza intreaga structura de rezistenta, creand un punct slab de unde se poate initia prabusirea progresiva a cladirii."

Desi legea 50/1991 interzice daramarea peretilor de rezistenta, inca exista oameni iresponsabili care fac ce vor in apartamentele lor, fara sa le pese ca pun in pericol intreaga cladire. Si legea este indulgenta insa. Ei pot fi sanctionati doar cu o amenda intre 1.000 si 100.000 de lei."