Copiii romani sunt online de la 5 ani, dar tehnologia ramane o joaca. Sociolog: "Ei nu vad tableta in legatura cu scoala"
Copiii intra pe internet de la varste tot mai fragede. Un studiu pilot, facut in Romania pentru Centrul de Cercetare al Uniunii Europene, prezentat de Organizatia Salvati Copiii, arata ca de la 5 ani cei mici sunt "online".
Si folosesc telefoane sau tablete de la 2-3 ani. Din pacate, autoritatile sunt luate si aici prin surprindere pentru ca nu exista programe in limba romana, educative si interesante, pe care copiii sau parintii sa le instaleze pe gadgeturi.
"- Ce jocuri te joci ?
- Call of duty
- Stii engleza, intelegi ce spun ei acolo?
- Nu
- Tableta sau telefon?
- Si telefon si tableta
- Dar care-ti place mai mult?
- Tableta
- Si cat timp ai voie pe zi?
- O ora”, spune un copil.
"Dar si dauneaza foarte mult aceste jocuri. Pai, spre exemplu, daca se joaca un joc cu batai sau asa, el iese afara si ce-a vazut acolo face si el", spune mama lui.
"Dar la desenele animate care sunt acuma, eu inchid ca ma sperie! D-apoi pe ei?!", o completeaza si bunica.
Orice parinte am intrebat daca ii da telefonul copilului sa se joace, a spus ca da. Majoritatea limiteaza insa timpul de folosire.
"Cat mai putin posibil, maximum o ora. Am incercat sa-i explic ca aceasta folosire intensa a tabletei sau a telefonului poate sa creeze dependenta. Si e bine sa faca altceva, cum ar fi de exemplu sa picteze, lucruri creative", spune si un tata.
Sociologii Institutului Academiei Romane au petrecut mai multe saptamani in 11 familii din Romania. I-au intrebat pe copii ce le place la gadgeturi, iar pe parinti cum ii indruma sau ii supravegheaza. Le-au observat apoi comportamentul.
"In general parintii considera tehnologia digitala doar dispozitiv, nu si continutul. Si-atunci nu investesc, majoritatea lor, in continut de calitate. Ma refer la investit bani. Pentru ca copilul sa aiba o aplicatie fara publicitate ar trebui platit uneori o suma modica, dar regula de baza in familiile din Romania e "nu, aplicatiilor platite!", spune Anca Velicu, sociolog
Jocuri, clipuri si foarte rar tutoriale - asta gasesc copiii pe net.
"Decidentii politici, profesorii si parintii nu-si dau seama de asta. Niciodata copiii nu au amintit folosirea tabletelor, a smartphone-urilor, a calculatoarelor in relatie cu scoala. Cand ii intrebam ok si ti-ar placea sa mergi cu ea la scola - da, ca m-as juca - asta era la baieti. Fetitele spuneau "nu, ca m-ar distrage". Tehnologia e perceputa ca ceva care distrage, ceva care distreaza, nu scoala", atrage atentia Anca Velicu, sociolog.
Atentie si la mesajele negative pe care le citesc online, cand nu sunt supravegheati!
"Mesajul instigator la ura a inceput sa se propage din mediul offline, in mediul online. Sunt multe exemple in care tinte au fost copiii. Necesitatea dezvoltarii de module educative in scoli care sa tinteasca atat copiii cat si profesorii, dar si parintii", crede Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv, Salvati Copiii Romania.