O minune a naturii ar putea ajunge un loc pustiu. De ce risca Delta Dunarii sa ramana fara peste
Incet, incet, o minune a naturii cum este Delta Dunarii ar putea ajunge un loc pustiu din care lipseste tocmai esenta, adica pestele.
In ultimii ani, incurajati de legislatia slaba, braconierii au facut jaf. Autoritatile spun ca nici jumatate din capturi nu sunt trecute prin acte. Grosul este comercializat la negru, iar cumparatorii de la oras ajung, fara voia lor, partasi la aceasta distrugere. Doar cativa localnici au inteles proportiile dezastrului si incearca sa exploateze ca la carte aceasta nepretuita resursa.
Pescarii au iesit cu noaptea-n cap pe lacul Babadag. Nea Trofin si baietii din echipa lui sunt printre putinii din Delta care se incapataneaza sa faca totul legal.
Administratorul lacului Babadag, Paul Nichiforov, a evitat sa lucreze la negru si tocmai de aceea a putut accesa fonduri europene pentru acvacultura ecologica.
Din pacate, cu acest exemplu nu se face bine Delta. De la inceputul anului, Garda de Coasta a confiscat 10 tone de peste capturat ilegal si nu mai putin de 53 de kilometri de plase. Intr-o singura zi, mai multi braconieri pot prinde 5-6 tone, inclusiv puiet, fara de care reproducerea nu mai este posibila. Cea mai mare plaga o reprezinta insa pescuitul electric care distruge ecosistemul pe zeci de metri.
Din cauza legislatiei slabe, cazurile in care acesti braconieri fac inchisoare sunt foarte rare. In general scapa cu o amenda pe care o platesc si isi reiau, linistiti, activitatea. Problema braconajului ar putea fi rezolvata, daca ar aparea o bursa a pestelui. Deocamdata, acest proiect, dar si modificarea codului penal au ramas ca barca pe valuri.