Deliciile tradiționale din pește prins în Delta Dunării ajung tot mai mult în magazinele din țară
Tot mai multe delicii tradiţionale din pește ajung din Delta Dunării în magazinele din restul ţării. Sunt preparate ecologice catalogate de cunoscători drept comori gastronomice.
Păcat însă că de pastramă de somn sau de peștele afumat nu se pot bucura şi europenii. Nu au conservanţi aşa, că expiră în doar două săptămâni.
Salată de icre de crap sau de ştiucă, batogul de ştiucă sau de crap argintiu, pastramă de somn şi sardeluța marinată în ulei sunt doar câteva dintre produsele înregistrate ca tradiţionale de firme care colaborează cu diverse asociaţii de pescari.
Georgiana Dascălu, director de producţie: "Toate produsele tradiţionale nu conţin conservanţi şi niciun fel de aditivi, noi nu folosim aşa ceva."
Bunătăţile provin din Delta Dunării sau din Marea Neagră şi închid lanţul care porneşte de la pescari la procesator şi apoi la consumator. Un exemplu din care reuşesc să câştige toţi cei implicaţi într-o zonă considerată până nu demult defavorizată.
Cel de-al noulea produs aflat în curs de acreditare ca tradiţional este scrumbia afumată de Dunăre. Pentru cunoscători este deliciul suprem.
Scrumbia de Dunăre este eficientă în prevenirea bolilor cardiace, spun nutriţioniştii, iar pentru conţinutul său caloric şi de minerale le este recomandată şi diabeticilor. Conţine omega 3 şi omega 6 şi este un peşte bogat în magneziu şi seleniu. În restaurante de cele mai multe ori scrumbia afumată este cerută la aperitiv.
Maria Mahu, director Direcţia Agricolă Tulcea: "Avem în curs de acreditare la Bruxelles scrumbia de Dunăre afumată, am depus documentaţia la Ministerul Agriculturii şi o salată de icre cu ştiuca."
Din păcate doar 10% din marfa tradiţională de calitate din Delta Dunării ajunge şi la export. Fără conservanţi, termenul de valabilitate nu depăşeşte 15 zile.