"Aici este o crima." Detalii tulburatoare in cazul copiilor din Brasov, tratati cu medicamente psihiatrice ca sa stea cuminti

Ultima actualizare: 26-06-2016 00:08

Ancheta inainteaza greu in cazul Centrului de Plasament din Dacia, Brasov, unde aproape jumatate dintre copii primesc tratament cu pastile pentru tulburari de comportament. Cei mici vor fi trimisi la un nou consult, desi deocamdata nu are cine sa-i vada.

Avocatul poporului s-a sesizat, desi Colegiul medicilor sustine ca nu are de ce sa faca cercetari. Acuzatiile sunt insa foarte grave: inclusiv oameni care au lucrat in sistem spun ca medicatia fortata este o metoda obisnuita in cazul copiilor agitati, cu probleme emotionale. Iar aceste pastile pe care sunt obligati sa le inghita, ii afecteaza pe viata.

Ecaterina Roos avea 18 ani cand a luat in grija doi copii orfani pe care i a crescut pina s-au facut mari, apoi a condus o casa de copii, insa a renuntat tocmai din cauza problemelor din sistem cu care simtea ca lupta in van. Ecaterina povesteste revoltata ca administrarea medicamentelor date celor mici este o practica generalizata.

“De obicei sunt vizati copii care sunt mai isteti, mai activi si atunci personalul centrului are probleme cu ei si atunci ca sa-i calmeze, sa-i transforme in plante de ghiveci le dau medicamente si nu mai au acelasi randament, gandirea lor e altfel si mai mult intra si in stari de depresie. Erau efectiv cu o punguta, cu 4-5 feluri de medicamente”, a declarat ea.

Acesti copii, abandonati, chinuiti au grave probeleme emotionale pe care sistemul nostru nu le rezolva. Sistemul nostru de protectie a ales metoda brutala de a-i linisti cu pastile pentru boli psihice pe care cei mai multi dintre nu le au si care lasa urmari ireversibile, spun specialistii. Conform prospectului, medicamentele sunt pentru schizofrenie, crize maniacale, Parkinson, epilepsie si ADHD. Efectele adverse au aparut imediat, cel putin in cazul celor aflati la centrul de plasament din Dacia, prezentat si de Gazeta Sporturilor.

Gabriel Diaconu, psihiatru: “Aici este o crima la adresa dreptului copilului la viata. Pentru ca sa-l transformi intr-un drogat, sa-i dai medicamente care practic sa-l lobotomizeze chimic, este inacceptabil in 2016. Si sa dai astfel de medicamente pentru ca nu ai infirmiera la casa de copii, nu ai personal mediu de supraveghere, nu vrei sa ai un mediu distructiv in care copiii sa se ia la bataie, deci doar pentru argumentele astea, tu in Romania in 2016 tu sa dai neuroleptice mie mi se pare uluitor. Mi se pare ca in momentul asta noi ca doctori ar trebui sa ne punem parafa, sa plecam acasa.”

Comisia care se ocupa de cazul de la Brasov se declara deocamdata depasita de situatie. La fel si angajatii de la protectia copilului.

Gheorghe Durna, directorul DGASPC Brasov: "Daca nici colegiul medicilor, daca nici directia de sanatate sau alte organisme nu pot interveni intr-o gandire, intr-o reteta, intr-o schema de tratament in ceea ce produce un medic de specialitate, va dati seama ca nici noi nu putem face nimic mai mult."

Gabriela Coman, sefa autoritatii pentru protectia copilului: "Exista 5 mii isi ceva de copii din centre care au aceste tratamente, acuma plecand mai departe in control mai aprofundat, vom vedea si chestia asta. Va repet, fara cineva de la ministerul sanatatii nu va putem spune daca da, nu.
Reporter: Tratament psihiatric sau tratament in general?
Gabriela Coman: Psihiatric

Ca sa aiba constiinta impacata, membrii comisiei au cerut ca micii pacienti sa fie evaluati din nou de medicul de familie, care a refuzat sa se mai ocupe de ei. Aceasta evaluare ar trebuie facuta la nivel national, pentru ca datele celor de la protectia copilului arata ca 30 la suta dintre copiii din centrele de plasament primesc medicamente narcoleptice.

Miza este si una financiara, pentru ca fiecare medic e platit de Casa Nationala de Sanatate cu 5 euro, in medie, pe luna, pentru un pacient consultat. Medicii care le-au prescris medicamente celor 30% dintre copiii institutionalizati au incasat astfel aproape 25 de mii de euro pe luna.

Pana acum Spitalul de Copii din Brasov, acolo unde au fost diagnosticati copii declara ca schemele de tratament sunt cele corecte, iar colegiul medicilor nu considera ca trebuie sa inceapa o ancheta.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO