Decizie a Parlamentului European. Numeroase ambalaje de plastic vor dispărea și vor apărea noi reguli de fabricare
Putem să spunem adio ambalajelor inutile și pungilor subțiri. Mai mult decât atât, cei din industria ospitalității trebuie să ne dea ocazia să luăm acasă, în propriul recipient, ce nu terminăm de mâncat la restaurant.
Parlamentul European a adoptat miercuri regulamentul care prevede măsuri drastice pentru reducerea cantitatii de ambalaje.
După ce instituțiile europene au eliminat din magazine mai multe tipuri de plastic, precum bețișoarele de urechi, paiele și tacâmurile de unică folosință, a venit rândul altor categorii de ambalaje să dispară de pe piață.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Știm cu toții acele produse pe care le primim împachetate în multe straturi de folii și pungi. Sau care vin în cutii prea mari. Odată cu adoptarea noului regulament, însă, cutiile pentru împachetat vor trebui să fie alese pe măsura produsului.
Totodată, noile măsuri prevăd o pondere maximă de 50% pentru spațiul gol din ambalajele grupate sau folosite pentru transport ori în comerțul electronic.
Sunt companii care au început deja să schimbe modul în care își împachetează produsele. În unele magazine, de exemplu, găsim rozmarin, busuioc sau mentă în pliculețe din hârtie, în loc de caserole din plastic. Schimbarea a pornit și după ce ambalajele s-au scumpit considerabil în ultimul an.
Regulamentul Parlamentului European trebuie adoptat de tpate țările UE
Pe de altă parte, pentru că plasticul rămâne cea mai eficientă modalitate de ambalare a alimentelor, responsabilii europeni au votat pentru condiții mai drastice și analize detaliate de laborator. Sunt interzise așa-numitele "substanțe chimice eterne" pe care le găsim în ambalaje.
Gabriel Mustățea, șef laborator: ”Avem de la sticle și preforme din pet, pungi din polietilenă, pungi din polipropilenă, folii, capace de polietilenă. Cam toate tipurile de ambalaje din plastic. Ele stau într-o serie de lichide, numite simulanți alimentari, care sunt standardizate”.
Așadar, probele de plastic stau scufundate în lichid la 40 de grade mai multe zile. Dacă în toată această perioadă nicio substanță din plastic nu se transferă în lichidul care imită proprietățile alimentelor, ambalajul este considerat sigur.
Regulamentul adoptat miercuri de Parlamentul European va trebui aplicat de fiecare stat membru imediat după publicarea în Jurnalul Oficial.