Gata cu parada modei. Uniforma ar putea fi obligatorie, din clasa I si pana la sfarsitul liceului

03-04-2012 16:09


Guvernul sustine initiativa legislativa a mai multor parlamentari de introducere a tinutei scolare obligatorii in scoli, initiativa apartinand insa comitetelor scolare si parintilor.

Executivul a formulat, in sedinta de marti, un punct de favorabil initiativei legislative depuse de un grup de parlamentari ai PDL, UDMR si ai minoritatilor nationale privind introducerea tinutei scolare obligatorii in invatamantul general, liceal, profesional obligatoriu de stat si privat.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, initiativa legislativa nu are in vedere introducerea unor uniforme "precum cele existente inainte de 1989".

Interzis cu fusta la scoala. Ce tara isi protejeaza in acest fel elevele de atacuri sexuale

"Proiectul de lege lasa la initiativa comitetelor scolare, in urma consultarii cu parintii, stabilirea identitatii scolare sau introducerea de uniforme pentru elevii din acele unitati scolare, in ideea de a avea o identitate scolara foarte bine clarificata si un tratament egal fata de toti elevii", a sustinut Suciu.

Acesta a precizat ca scolile vor putea alege intre introducerea unei tinute obligatorii sau a unor "elemente de identificare" pentru elevi.

"Scolile au libertatea in alegerea formei de identificare vestimentare. Poate fi o uniforma, pot fi elemente de uniforma, un sacou, un anumit pantalon, o anumita tinuta, deci nu este unfiorma standard impusa ca atare. Obligativitatea este de a introduce elemente de identificare", a aratat Dan Suciu.

Potrivit acestuia, introducerea tinutei obligatorii are avantaje legate de siguranta elevilor in scoli, deoarece pot fi identificate mai usor persoanele straine, si se elimina totodata aparitia de "concurente stranii" intre parinti si discriminari care apar intre elevi prin tinuta pe care acestia o afiseaza in scoala.

Gestul pe care il fac milioane de oameni in fiecare zi, interzis in scoli. Explicatia autoritatilor e de-a dreptul socanta

Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai aratat ca proiectul de lege ofera posibilitatea ca, in cazul prescolarilor si elevilor din familii cu venituri mai mici sau egale cu venitul minim garantat, administratiile locale sa prevada fonduri pentru achizitia uniformelor sau elementelor de identitate scolara.

VIDEO PROTVPLUS.RO