De luni incep inscrierile la facultate. Lista specializarilor vanate si cum se va desfasura examenul
Intre timp, elevii care au scapat de bac isi pregatesc dosarele ca sa se inscrie la facultate. Din pricina rezultatelor tot mai proaste, universitatile raman fara studenti.
Unele au si renuntat la anumite specializari, pentru ca nu mai puteau sa acopere nici macar salariile profesorilor.
In urma cu 5 ani, in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara se infiintau sase specializari care de la bun inceput nu s-au aratat interesante pentru studenti. Anul acesta, toate au fost inchise. Printre ele pedagogia artelor plastice, economia agro-alimentara si politia comunitara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Probleme sunt si in universitatile private. Unele au inchis specializari cum ar fi contabilitate si informatica de gestiune, limbi moderne aplicate si medicina veterinara.
La Universitatea Tibiscus din Timisoara, specializarea de limbi moderne aplicate a atras doar 15 studenti. La sectia de contabilitate si informatica de gestiune de la Universitatea Ioan Slavici s-au ocupat doar jumatate din locuri.
Care sunt specializarile vanate de absolventi? La Universitatea Bucuresti, cele mai cautate sunt limbile moderne, administratie si afaceri. Anul acesta exista trei modalitati de admitere: exclusiv nota de la Bacalaureat, prin examen scris sau formula mixta - nota de la Bacalaureat plus examen.
La ASE e mai simplu de intrat ca in anii trecuti. Se ia in calcul doar media de bac. Examen scris vor da doar cei care opteaza pentru specializarile in limbi straine.
Pentru Politehnica din Bucuresti, in acest an au fost alocate 4570 de locuri. La facultatile cu traditie, admiterea se va face pe baza de examen scris la matematica si fizica, iar media de la bacalaureat conteaza in proportie de 20%.
Exista insa si specializari noi - antreprenoriat si managementul afacerilor, unde se intra pe baza de interviu.
Tot in Bucuresti, la Medicina, sunt 800 de locuri. Anul trecut au fost sase candidati pe un singur loc. Iar la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Capitala au fost alocate aproape 1000 de locuri bugetate si inca 2400 cu taxe care variaza intre 1800 si 3800 de lei. Luni incep inscrierile pentru toate facultatile.