De ce e criticată campania despre hărțuirea profesorilor în școli. ”Grosolană, naivă”
Cu peste un milion de vizualizări pe Facebook în doar 48 de ore, un scurt-metraj care încerca să atragă atenţia asupra violenței la care sunt supuși profesorii din România a stârnit un val de reacţii.
Unii dascăli și experți în educație susțin că există cazuri de agresivitate și asupra elevilor. Filmul este inspirat dintr-un caz real şi a fost făcut de sindicaliştii din Iaşi.
Filmul care a avut peste un milion de vizualizări pe Facebook spune povestea unei profesoare care a fost agresată de mama unei eleve. În rolul dascălului o regăsim pe actriţa Medeea Marinescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medeea Marinescu: ”Recunosc că a fost o mare supriză pentru mine că atât de multă lume a fost interesată de o situație care există de foarte multă timp la noi și care tinde să ia locul normalității.”
Campania a avut un succes atât de mare, încât cei de la USLIP Iași au fost contactați și de sindicate din alte state europene, care vor să difuzeze filmul.
Laviniu Lăcustă, președinte USLIP Iași: ”Ne-a fost solicitat şi de un sindicat din Franţa, Grecia şi chiar o cerere din Belgia, ceea ce arată că vorbim despre un fenomen general de bullying la adresa cadrelor didactice.''
Potrivit unui sondaj, 93% dintre profesorii și elevii din Iași consideră că agresivitatea din școli a crescut. În timp ce 70% dintre dascăli au observat cazuri de violență emoțională, iar 63% dintre aceștia au văzut chiar și agresiuni verbale sau fizice în școli, iar 16% dintre profesorii care au participat la acest sondaj au mărturisit că nu se simt în siguranță la catedră.
Scurt-metrajul a stârnit și numeroase controverse. Expertul în educație Oana Moraru a catalogat campania, printr-o postare pe Facebook, ca fiind "grosolană, naivă, plină de prejudecăți sociale și dări din umeri a neputință".
Medeea Marinescu: ”Nici nu se lansase încă și am primit mesaje pe Facebook din partea unor părinți nemulțumiți care acuzau că există și agresiuni din partea profesorilor asupra copiilor. Există violență, se face bullying și între copii, se face de o parte și de alta, dar este ceva ce nu trebuie să uităm niciodată că în orice tip de relație există reciprocitate.”
Dascălii din Iași cer adoptarea rapidă a legii care să împiedice abuzurile asupra cadrelor didactice, aflată momentan în dezbaterea Senatului.
Laviniu Lacustă: ”Urmează ca în Parlamentul României, prin decidenţii de acolo, să adopte acea propunere de lege pe care am făcut-o noi, în sensul în care urmărim îmbunatăţirea protecţiei cadrelor didactice în unităţile școlare.”
Anual, mii de profesori sunt victime ale agresiunilor de orice tip. Nu există, însă, statistici exacte, pentru că multe dintre cazuri nu sunt raportate.
Sursa: Pro TV
Etichete: profesori, elevi, campanie, scoli, violenta,
Dată publicare:
13-05-2019 19:09